Čaj od listova smokve snižava šećer i trigliceride

by | 25.10.2023
Čaj od listova smokve snižava šećer i trigliceride

Ova biljka zaista ima neverovatne zdravstvene blagodeti. Nije ni čudo što se čaj od listova smokve kosristi za ublažavanje simptoma mnogih tegoba.

Listovi smokve se koriste u mnogim kulturama za pravljenje mnogih kućnih lekova već stotinama godina.  Osim slatkog ploda, smokva je veoma lekovita, pa ćemo vam otkriti koje sve predsnoti možete da done se kada se radi o zdravlju.

Čaj od listova smokve donosi mnoge benefite

Prednosti smokvinog lista su brojne. Ovi listovi su bogati vlaknima i kao i raznovrsne minerale i vitamine. Neki od korisnih hranljivih sastojaka sadržanih u listovima smokve su kalcijum, gvožđe, fosfor, mangan, natrijum, kalijum, vitamin A, vitamin B1 i vitamin B2.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava, čaj od smokvinog lista je odličan prirodni lek za sprečavanje rasta opasnih patogenih bakterija kao što su Staphilococcus aureus, Escherichia coli i Pseudomonas. Iako čaj od lista smokve imaju toliko zdravstvenih benefita, listovi smokve mogu da se podiče s dva važna svojstva.

Čaj od listova smokve snižava šećer u krvi

Živoeti s dijabetesom nije nimalo jednostavno. Međutim, smatra se da ovi listovi imaju neverovatna antidijabetička svojstva. Rana istraživanja sugerišu da čaj pripremljen od ovih listova može smanjiti potrebu za insulinom kod osoba sa dijabetesom tipa 1. Takođe može smanjiti nivo šećera u krvi nakon jela.

Smanjuje nivo triglicerida

Naučnici tvrde da redovna konzumacija čaja od listova smokve može pomoći u smanjenju nivoa triglicerida i poboljšanju zdravlja srca. Ovi listovi se takođe koriste za lečenje visokog holesterola i određenih stanja kože kao što su psorijaza, vitiligo i ekcem – ali potrebno je više dokaza da bi se ocenila efikasnost ovih listova za tu vrstu upotrebe.

Recept za čaj od smokvinog lišća

Sastojci:

  • 2 kašike suvog lista smokve ili 1 kesica čaja od listova smokve
  • 1 l vode

Priprema: Stavite dve kašike suvog listova smokve i vudu u lonac. Pustite da provri, smanjite temeperaturu i nastavite ja kuvate listove oko 15 minuta ili dok voda u loncu ne ostane na pola listre.

Zatim sklonite čaj sa vatre i procedite. Ostavite da se malo ohladi i pijte.
Ostatak čaja možete čuvati u frižideru. Konzumirajte jednom dnevno po šolju ovog čaja. Suve listove smokve uvek držite u staklenim teglama na hladnom i tamnom mestu.

Thirdparty / gettyimages.com