Crno vino: Čaša puna zdravlja

by | 24.11.2023
Crno vino: Čaša puna zdravlja

Crno vino donosi mnoge zdravstvene benefite. Ali, ne treba preterivati jer se može uživati i u samo jednoj čaši.

Za proizvodnju crnog vina, vinari fermentiraju zgnječeno grožđe, uključujući i kožicu grožđa. Kvasac raste i uzima prirodne šećere, pretvarajući ih u alkohol. Kožica grožđa daje crvenom vinu nešto njegove boje i ukusa.

Crno vino: Za uživanje i zdravlje

Tanini, koji su grupa prirodnih hemikalija koje se nalaze u biljnim ćelijama prisutnim u vinu, formiraju se tokom fermentacije i odgovorni su za ukus vina. Postoje neki dokazi da pijenje crnog vina može imati zdravstvene koristi. Ako ne pijete, zdravstveni stručnjaci ne preporučuju da počnete da pijete alkohol. Ali ako uživate u alkoholu umereno, crno vino je vredno razmatranja.

Crno vino je bogato antioksidansima

Crno vino može biti zdravije od belog vina zbog različitih procesa fermentacije. Za razliku od crnog vina, većina belog vina fermentira nakon što se ljuske odvoje od zgnječenog voća i soka. Kako se mnogi antioksidansi u grožđu nalaze u kožici, crveno vino sadrži više antioksidanata od belog vina.

Antioksidansi su važni za održavanje dobrog zdravlja jer štite ćelije od oštećenja. Antioksidansi koji se nalaze u vinu su polifenoli, jedinjenja koja se nalaze u biljkama. Jedan polifenol u crnom vinu koji je od interesa za naučnike je resveratrol, koji može imati koristi uključujući zaštitu vašeg mozga, srca i tela. Crno vino takođe sadrži male količine vitamina i minerala, uključujući:

  • Gvožđe
  • Kalcijum
  • Kalijum
  • Fosfor

 

Kontrola krvnog pritiska

Antioksidansi u crnom vinu mogu smanjiti krvni pritisak. U nekoliko studija na ljudima sa blago povišenim krvnim pritiskom, ekstrakt crnog vina je snizio očitavanja. I sistolni i dijastolni pritisak su se poboljšali. Studije su zaključile da su za to odgovorni polifenoli u crnom vinu. Iako je potrebno više istraživanja, neke studije pokazuju da je crno vino dobro za zdravlje srca jer pomaže u smanjenju rizika od nakupljanja plaka u arterijama.

Može da smanjenuje rizik od raka

Resveratrol, polifenol u crnom vinu, ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva i može smanjiti rizik od raka tako što sprečava rast ćelija raka. Iako je potrebno više studija na ljudima da bi se potvrdio ovaj efekat, rano istraživanje resveratrola u vinu pokazalo je njegove kardiovaskularne prednosti. Moguće je, međutim, da su jedinjenja osim resveratrola u crvenom vinu odgovorna za manji rizik od određenih karcinoma, uključujući rak debelog creva i prostate.

Može da pomogne u sprečavanju kognitivnog pada

Polifenoli, koji se prirodno nalaze u crnom vinu, sprečavaju stvaranje određenih proteina koji stvaraju toksične plakove koji mogu ubiti moždane ćelije. Ovi polifenoli takođe mogu da smanje toksičnost plaka koja je već prisutna u telu, čime se smanjuje kognitivni pad. Istraživanja pokazuju da bi umereno piće moglo da smanji rizik od Alchajmerove bolesti ili drugih oblika demencije u poređenju sa nedostatkom alkohola.

Manji rizik od dijabetesa

Velika studija sadašnjih konzumenata pokazala je da umereni vina uz obroke može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Rezultati nisu bili isti za teška pića ili alkohol bez obroka. Ipak, razgovarajte sa svojim lekarom o prednostima i rizicima čaše crnog vina.

AlexRaths / gettyimages.com