HRANA KOJA PODIŽE NIVO KISEONIKA U KRVI

by | 20.07.2023

Ove namirnice smanjuju rizik od moždanog udara i hipertenzije, poboljšavaju funkciju srca i mozga i aktivira vitamin D

HRANA KOJA PODIŽE NIVO KISEONIKA U KRVI  

Važno je razumeti zašto određena hrana pomaže u poboljšanju nivoa kiseonika. Ova hrana sama po sebi nije „bogata kiseonikom“. Ali zato sadrži važne sastojke neophodan za održavanje optimalnog protoka krvi i nivoa kiseonika u telu.

Hrana koja podiže nivo kiseonika u krvi

Namirnice koje omogućuju optimalan nivo kiseonika u krvi sadrže vitamine, minerale i molekule i imaju odličnu alkalnu pH vrednost. Ove namirnice su bogate vitaminima A, B2, B3, B5, B9 i B12, mineralima poput gvožđa i bakra i molekulom azotnog oksida.

Hrana koja podiže nivo kiseonika u krvi: Top 5 namirnica

1. Breskve

Breskve su pune vitamina A, B3, B5 i B6, gvožđa, cinka i antioksidansa koji sprečavaju oštećenje slobodnih radikala i pomažu u održavanju pravilnih funkcija tela. Ovo ukusno letnje voće se je superhrana jer poboljšava zdravlje. Jedite jednu breskvu dnevno. Takođe, možete je dodati u smutije, sokove ili voićne salate.

2. Bobičaso voće

Borovnice, jagode i maline su odlični izvori vitamina A, B3, B5, B6 i C, gvožđa, kalijuma, bakra, cinka, holina, folata i antioksidanata. Ovo voće takođe pomaže u smanjenju upale i nivoa lipoproteina-holesterola i poboljšavaju osetljivost na insulin. Svaki dan konzumirajte šolju bobičastog voća.

3. Smokve i urme

Suve smokve i urme su pune gvožđa, bakra, kalijuma, vitamina A, B3, B5 i folata. Ovi hranljivi sastojci pomažu u jačanju imuniteta i poboljšanju kognitivnih sposobnosti. Urme i smokve su bogate polifenolima sa antioksidativnim svojstvima i pomažu u smanjenju oštećenja slobodnih radikala i oksidativnog stresa kako bi se sprečile neurodegeneracije i obezbedile terapeutske efekte.

Pojedite dnevno dve urme ili nekoliko smokava. Ljudi sa dijabetesom moraju se konsultovati sa svojim lekarom pre konzumiranja suvih smokava i urmi jer imaju visok sadržaj šećera.

4. Cvekla

Cvekla sadrži prirodni azot oksid koji pomaže u širenju krvnih sudova i omogućava nesmetan protok krvi oksigenisanim u tkiva. To je razlog zašto je sok od cvekle hit među ljubiteljima fitnesa. Nekoliko studija takođe pokazuje da sok od cvekle može pomoći u smanjenju hipoksije. Konzumirajte pola cvekle svaki dan, sirovu ili kuvanu.

5. Brokoli

Brokoli je pun antioksidansa i ima fitokemikalije koje pomažu u sprečavanju i smanjenju upale. Konzumirajte pola šolje blanširanih cvetova brokolija svaki dan ili svaki drugi dan u salatama da biste smanjili oksidativni stres i upale u telu.

Foto: Mizina / gettyimages.com