JEDITE ROTKVICE: POSTOJI 8 DOBRIH RAZLOGA ZA TO!

by | 21.07.2023

Ovo hranljivo hrskavo povrće može poboljšati ukus jela, ali i zdravlje

 JEDITE ROTKVICE: POSTOJI 8 DOBRIH RAZLOGA ZA TO!

Jedite rotkice jer su bogate vitaminom C, antioksidansima koji se bori protiv oštećenja slobodnih radikala. Pored toga, kalijum, magnezijum, folna kiselina, kalcijum i riboflavin su takođe prisutni u ovom korenastom povrću.

Jedite rotkvice i sačuvajte zdravlje

Sulforafan je antioksidans koji se nalazi u rotkvci. To je vrsta izotiocijanata koji potencijalno može inhibirati određene vrste raka. Takođe, konzumiranje ovog povrća smanjuje nivo bilirubina čija akumulacija izaziva žuticu. Indoli prisutni u ovom povrću su poznati po svojim antikancerogenim svojstvima.

Jedite rotkivice: Benefiti za organizam

Izotiocijanati su najmoćnija jedinjenja u rotkvicama.Reč je o antioksidansima koji jačaju srce i pomažu u borbi protiv raka. Pored toga, ovi antioksidansi takođe mogu pomoći u lečenju dijabetesa, pospešuju probavu i gubitak težine.

1. Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Otkriveno je da ekstrakti rotkvice utiču na proizvodnju azotnih oksida. Oni opuštaju krvne sudove i na taj način snižava krvni pritisak. Azotni oksid takođe igra ulogu u opuštanju glatkog mišićnog tkiva i povećanju regionalnog krvotoka. Takođe inhibira adheziju trombocita na zidove krvnih sudova. Sve ove prednosti mogu pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze.

2. Može da smanji rizik od raka

Rotkvice pripadaju porodici krstonosnog povrća, a ono sadrži jedinjenja koja se razlažu u izotiocijanate koji mogu pomoći u borbi protiv različitih oblika raka. Takođe je utvrđeno da izotiocijanati u semenu rotkvice izazivaju ćelijsku smrt u ćelijama raka pluća. Rotkvica takođe hemopreventivne efekte u slučaju raka dojke. Dakle, može biti koristan antitumorski agens i igrati ulogu u lečenju i prevenciji raka .

3. Pomaže u lečenju dijabetesa

Rotkvice imaju antidijabetički efekat. Jačaju antioksidativni odbrambeni sistem organizma i smanjuju nakupljanje slobodnih radikala. Ovo podstiče energetski metabolizam i smanjuje apsorpciju glukoze u crevima, čime se pomaže osobama sa dijabetesom .

4. Obezbeđuje bolje varenje

Rotkvice su dobar izvor vlakana i mogu poboljšati probavu. Rotkvica se u narodnoj medicini koristila ko stimulans, laksativ i u lečenju ostalij probavnih poremećaja.

5. Pomoći će vam da smršate

Rotkiva je bogata vlaknima, a pored toga je niskokalorična zbog čega je odlična pomoć u mršavljenju.

6. Sprečava nastanak kamena u bubregu Može da leči kamen u bubregu

Utvrđeno je da rotkvica povećava izlučivanje kalcijum oksalata kroz urin. Ovo bi moglo smanjiti akumulirajnje minerala unutar urinarnog trakta i formiraja kamenjna u bubregu.

7. Prevencija osteoartritisa

Sulforafan u u rotkvici sprečava uništavanje hrskavice u ćelijama.

8. Čuva jetru

Rotkvica može da pomogne u detoksikaciji jetre. Ovo povrće sadrži visoke koncentracije glukozinolata, koji pospešuju zdravlja jetre. Rotkvica se u narodnoj medicini koristila za lečenje žutice i drugih srodnih oboljenja jetre. U jednoj studiji je otkriveno da ima bioaktivne hemikalije koje su efikasna u lečenju nealkoholne bolesti masne jetre.

Koji su neželjeni efekti rotkvica?

Iako rotkvice imaju prednosti, postoje neki slučajevi u kojima su prijavljeni neželjeni efekti jedenja rotkvica. Ljudi sa niskim nivoom šećera u krvi (ili oni koji piju terapiju) i hormona štitne žlezde (može ometati proizvodnju tiroidnog hormona) mogu se suočiti sa nekim neželjenim efektima. Poznato je da rotkvice povećavaju lučenje žuči, a posotji verovanje da ovo svojstvo može povećati rizik od kamena u žuči kod osetljivih osoba.

Foto: id-art / gettyimages.com