ROTKVICE – SPAS ZA JETRU I BUBREGE

by | 17.05.2022

Obavezno na tanjiru, sem za jednu grupu

 

Rotkvice, odnosno njihovu porodicu, čini grupa kore­nastog povrća zličitog oblika sa hrskavom teksturom tela i bojom koja može biti različita. NJihov ukus je pun, autentičan, ponekad pikantan. Prepune su vitamina i jedan od najzdravijih izbora za dodatak prolećnoj trpezi.

Rotkvice su odličan izvor antioksidanasa kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola. NJihova najveća prednost je visok sadržaj vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Vitamin C je značajan za naše kompletno zdravlje, stanje imuniteta, kao i zaštitu od infekcija.

Manji rizik od dijabetesa

Rotkvice sadrže glukozinolat i izotiocijanat, hemijska jedinjenja koja su značajna u procesu regulisanja nivoa šećera u krvi. redovno konzumiranje rotkvica takođe će povećati prirodnu proizvodnju adiponektina u vašem telu. To je hormon koji ima veliki uticaj u sprečavanju insulinske rezistencije. Rotkvice takođe sadrže i koenzim K10, antioksidans koji dokazano pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa. Takođe, spadaju u hranu sa niskim glikemijskim indeksom.

Idealno povrće za poboljšanu funkciju i obnavljanje jetre

Pored navedenih jedinjenja, rotkvice sadrže indol-3-karbinol i 4-metiltio-3-butenil-izotiocijanat. Radi se o veoma korisnim supstancama koje pomažu jetri u detoksikaciji i revitalizovanju i zarastanju posle oštećenja. Takođe, ova jedinjenja pomažu bubrezima da efikacije obrade i izbace toksine iz organizma.

Jačaju srce

Budući da ovo povrće obiluje antioksidansima i mineralima kao što su kalcijum i kalijum, izuzetno su korisne i preporučljive za osobe koje imaju kardiovaskularne probleme. Zajedno, ovi hranljivi sastojci pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska, ali utiču i na smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Rotkvica je i dobar izvor prirodnih nitrata koji poboljšavaju cirkulaciju.

 Za osobe koje imaju probleme sa štitnom žlezdom: oprez

Budući da su rotkvice prepune vitamina i minerala, a sa malo ugljenih hidrata ili kalorija, svakako ih treba uvrstiti u ishranu. Međutim, konzumacija većih količina rotkvica može da utiče na normalan proces proizvodnje i lučenja hormona u štitnoj žlezdi, ako inače imate nedostatak joda. Najbolje ih je jesti umereno, što važi i za druge vrste iz porodice krstastog povrća. Takođe, ako se skuva (bela rotkva), gubi dosta od svojih hranljivih svojstava.