Jednostavni recepti: Kako se osloboditi gljivica i neprijatnog mirisa obuće

by | 04.05.2024
Jednostavni recepti: Kako se osloboditi gljivica i neprijatnog mirisa obuće

Noge u cipelama se znoje i pojavljuje se neprijatan miris. Evo nekoliko jednostavnih recepata kako biste se osobodili gljivica koje su uzrok. 

Svakome se desila neprijatnos da oseti neprijatan miris nogu i obuće. Nema potrebe da bacate tu obuću jer postoje načini da popravite situaciju.

Kako se osloboditi gljivica i neprijatnog mirisa obuće

Ovo je važno da učinite jer gljivice mogu da izazovu razne neprijatnosti na koži i noktima na nogama. Pritom, ne morate da koristite nikakva skupa sredstva koja mogu da se nađu na tržištu. Zato, isprobajte ove domaće recepte.

Soda bikarbona će vas osloboditi gljivica

Soda bikarbona je prirodni dezodorans koji upija mirise, dezinfikuje i ubija bakterije. U unutrađnjost cipela pospite sloj sode bikarbone i ostavite ih preko noći. Soda bikarbona će neutralisati bakterije i apsorbovati vlagu.

Ujutro uklonite prah i obrišite unutrašnjost cipela. Ponovite čišćenje ako je potrebno. Ova metoda je pogodna za zatvorene cipele bez krzna. Da biste očistili čizme, čizme, patike i cipele sa krznenom postavom, pomešajte tri kašike sode sa jednom kašikom skroba. Sipajte smešu u 2 čarape i zavežite ih. Stavite ove čarape u cipele i ostavite najmanje 10 sati.

Alkohol

Znojna stopala u cipelama stvaraju idealno vlažno okruženje za razvoj bakterija koje izazivaju neprijatan miris. Alkohol će pomoći brzo i efikasno uklanjanje mirisa iz cipela. Pomešajte alkohol u jednakim delovima sa vodom. Sipajte smešu u bocu sa raspršivačem, poprskajte unutar cipela i sačekajte da proizvod ispari.

Možete prskati nerazređeni alkohol i ostaviti da se osuši. Alkohol je da blokira neprijatan miris. Ako je miris jak, navlažite krpu vodeno-alkoholnim rastvorom (1:1) i ostavite u obući preko noći.

Kesice crnog čaja

Pojava mirisa se često povezuje sa kvalitetom materijala od kojeg su cipele napravljene. Zatvoreni modeli od materijala koji ne dišu su slabo provetreni, što povećava rast bakterija i gljivica.

Da biste uklonili neprijatan miris, koristite običan crni čaj. Sadrži tanine koji ubijaju bakterije. Da biste uklonili neprijatan miris iz cipela, uzmite nekoliko kesa.  Kese čaja prokuvajte u vodi nekoliko minuta i ohladite. Iscedite višak vlage i stavite 3-5 kesica čaja u cipele. Nakon 24 sata izvadite ih, obrišite cipele salvetama i ostavite da se osuše na suncu. Za to vreme, cipel će biti potpuno očišćene od bakterija i neprijatnih mirisa.

AndreyPopov / gettyimages.com