OSLOBODITE SE NEPRIJATNOG MIRISA ISPOD PAZUHA

by | 26.08.2023

Ukoliko se obilno znojite i pritom je znoj neprijatnog mirisa, probajte ove kućne lekove

OSLOBODITE SE NEPRIJATNOG MIRISA ISPOD PAZUHA  

Nekoliko uobičajenih sastojaka iz vaše ostave može vam pomoći da se rešite neprijatnog mirisa ispod pazuha. Donosimo vam nekoliko kućnih recepata koji mogu da budu od pomoći.

Kako da se rešite neprijatnog mirisa ispod pazuha

Obilno znojenje nakon treninga ili bilo koje fizičke aktivnosti može dovesti do neprijatnog mirisa ispod pazuha. Šetanje sa smrdljivim pazusima izgleda neprivlačno, a to takođe kože uticati na samopouzdanje.

Ako se radi o neprijatnom mirisu znoja koje se javlja nakon nekoliko sati čak i nakon nanošenja dezodoransa ili antiperspiranta, ovi kućni lekovi mogu vam ublažiti miris znoja.

Šta uzrokuje neprijatan miris ispod pazuha?

Miris ispod pazuha, kao i miris tela, uglavnom je vezan za apokrine žlezde. Ove žlezde se često nalaze u predelu genitalija, bradavicama, pazusima, dojkama i ušima. Iako su odgovorni za lučenje mleka u grudima i ušnog voska u ušima, oni pomažu u izlučivanju znoja u genitalnom području, bradavicama i ispod pazuha.

Znoj koji proizvode ove žlezde je upravo taj koji proizvodi miris. Ako je neprijatan to je rezultat bakterija koje razgrađuju znoj bogat proteinima. Naime, loša higijena nije uvek razlog za neprijatan miris pazuha. Takođe i prekomerno znojenje je medicinsko stanje koje se zove hiperhidroza i zahteva medicinsku pomoć. Miris ispod pazuha se, takođe, primećuje kod dece iako to kod njih nije uobičajeno. Šta god da je uzrok vaših smrdljivih pazuha, problem možete da rešite prateći jednostavne kućne lekove o kojima se govori u nastavku.

Rešite se neprijatnog mirisa ispod pazuha kućnim lekovima

Hamamelis

Hamamelis je još jedan odličan lek koji deluje kao prirodni antiperspirant. Ima adstringentna i antibakterijska svojstva. Takođe, može da snizi pH kože, čime se ubijaju bakterije koje izazivaju miris i bori se protiv mirisa ispod pazuha.

Nekoliko kapi hidrolata hamamelisa nanesite na pamučne kuglice i nanesite direktno na pazuhe. Alternativno, možete pomešati nekoliko kapi ekstrakta hamamelisa u vodi i koristiti ga kao prirodni antiperspirant. Ili, jednostavno stavite hidrolat u bočicu s raspršivačem i poprskajte čiste pazuhe ujutru i uveče.

Limunov sok

Limunov sok ima baktericidna svojstva, a takođe pomaže u smanjenju pH vrednosti kože jer u takvoj sredini ne mogu da opstanu bakterije koje izazivajmu neprijatan miris. Rasecite limun na pola i utrljajte ga direktno na čiste pazuhe. Sačekajte da se osuši, a potom isperite mlakom ovodom. Ako imate osetljivu kožu, sok od pola limuna možete pomešati sa pola šoljice vode i vatom nanesite mešavinu na čiste pazuhe. Radite ovo jednom dnevno.

Napomena: Ovo možda neće odgovarati svima i može izazvati iritaciju.

Aloe vera

Aloja je bogat izvor antioksidanata i ima antibakterijska svojstva. To je čini jednim od najboljih lekova za uklanjanje mirisa ispod pazuha. Dok sok od aloe vere može pomoći u detoksikaciji vašeg tela i smanjenju neprijatnog mirisa, njegova lokalna primena može eliminisati bakterije odgovorne za izazivanje smrdljivih pazuha.

Uzmite malo gela aloe vere i prstima nanesite na čiste pazuhe. Ostavite da deluje preko noći i isperite sledećeg jutra. Takođe možete popiti oko jedne četvrtine šolje soka od aloe vere dnevno.

Gorka so

Gorka so obično podstiče znojenje kako bi pomoglo vašem da se oslobodi toksina. Takođe pomaže u uklanjanju mirisa. Šolju gorke soli sipajte u kadu napunjenu vodom i banjajte se 15 do 20 minuta. Radite ovo svaki drugi dan.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: Doucefleur / gettyimages.com