SLADOLED POMAŽE KOD UPALE GRLA

by | 26.08.2023

Hladna terapija može da smiri bol i ublaži simptome

SLADOLED POMAŽE KOD UPALE GRLA  

Upale grla su česte bez obzira na godišnje doba. Obično prolaze same od sebe u roku od nedelju dana. Međutim, bol u grlu može biti veoma neprijatan i u mnogim slučajevima bolan. Neke osobe takođe imaju poteškoća u razgovoru i gutanju hrane zbog upale grla.

Kako da ublažite simptome upale grla

Stručnjaci savetuju sa u tom slučaju treba voditi računa o dobroj hidrataciji. Preporučuje se čak i sisanje kockice leda, kao i konzumiranje sladoleda što ne zvuči tako loše budući da je leto.

Sisanje kockica leda ili može biti umirujuće i hidratantno. Prema zdravstvenim stručnjacima, ovo je dobar tretman za upalu grla jer imaju lokalni efekat hlađenja na upaljena tkiva. Hladnoća utične na nervne završetake u grlu i na taj način smanjuje signale bola.

Čak i nakon uklanjanja krajnika, lekari preporučuju pacijentima da jedu sladoled. Hladan sladoled dolazi u kontakt sa upaljenim krajnicima i minimizira otok i smanjuje nelagodnost i bol.

Sladoled smiruje upale grla

Postoji široko rasprostranjen mit da mlečni proizvodi, poput sladoleda i mleka, pogoršavaju simptome prehlade povećanjem sluzi što nije tačno. Takođe, sladoled neće izlečiti upalu grla narolito ako je uzrokovano virusima ili bakterijama.

Međutim, hladna i kremasta hrana poput sladoleda može vam pomoći da ublažite bol. Ako se mučite da jedete drugu hranu zbog neprijatnosti izazvane gutanjem, nekoliko kašika umirujućeg ovog hladnog deserta moglo bi vam pružiti preko potrebno olakšanje (i kalorije). Izbegavajte sladoled sa bogatim, super slatkim sosovima i aditivima, jer oni mogu iritirati vaše već upaljeno grlo.

Takođe, sladoled je očigledno loša ideja ako ste netolerantni na laktozu ili imate alergiju na mleko. Ako ste osetljivi na mlečne proizvode, pokušajte umesto toga sa smrznutom poslasticom bez mleka.

Odmarajte se

Dovoljno odmora je neophodno za pravilan oporavak. Spavanje pomaže u jačanju imunološkog sistema. Manje sna može ugroziti nivoe belih krvnih zrnaca u telu, koji su potrebni za borbu protiv infekcije koja izaziva upalu grla.

Iako kućni lekovi mogu pomoći u pružanju izvesnog olakšanja, neophodno je da se konsultujete sa svojim lekarom u slučaju da osetite nove simptome, posebno ako traju duže od nedelju dana.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: bhofack2 / gettyimages.com