Petni trn: 4 efikasna narodna recepta protiv bola u peti

by | 05.05.2024
Petni trn: 4 efikasna narodna recepta protiv bola u peti

Petni trn može izazvati bol i druge neprijatnosti. Saznajte zašto se javlja i na koji način prirodnim sredstvima možete da ublažite simptome. 

Od prirodnih sastojaka možete napraviti mnogo različitih lekova protiv pete. Iako je važno pratiti terapijske opcije koje preporučuje vaš lekar, ove vrste dodataka mogu biti korisne za ublažavanje bolova i otoka.

Šta je petni trn i kako da ublažite simptome?

Petni trn, poznat i kao plantarni fasciitis, je stanje koje se javlja kada je plantarna fascija, vezivno tkivo koje se proteže duž donje strane stopala, iritirano i upaljeno. Ovo stanje obično uzrokuje bol u peti, posebno pri prvom ustajanju ujutru ili nakon dugog perioda sedenja. Bol se može smanjiti tokom kretanja, ali se može ponovo pojaviti nakon dužeg opterećenja stopala.

Plantarni fasciitis obično nastaje kao rezultat prekomernog opterećenja stopala, naročito kod ljudi koji dugo stoje na poslu, trče ili nose neudobnu obuću. Prekomerna težina, ravna stopala ili visoki luk stopala takođe mogu povećati rizik od razvoja petnog trna.

Lečenje petnog trna obično uključuje odmor, nošenje udobne obuće sa podrškom luka stopala, primenu leda na obolelo mesto, istezanje plantarne fascije, fizikalnu terapiju i nošenje uložaka za cipele radi podrške luku stopala. U nekim slučajevima, kada konzervativne metode ne daju rezultate, može se razmotriti i hirurško lečenje.

Petni trn: 4 prirodne metode za ublažavanjem bola

Lekovi za petni trn koje delimo u nastavku su prirodne alternative koje mogu da dopune lečenje ovog stanja. Međutim, važno je napomenuti da je najbolji način da se smanji nelagodnost da smanjite telesnu težinu kako biste ublažili pritisak na petu.

Isto tako, stručnjaci preporučuju upotrebu udobnih cipela i ortopedskih uložaka, posebno dizajniranih da minimiziraju bol i ispravljaju kalcifikacije kostiju. Uzimajući u obzir gore navedeno, otkrijte druge lekove kojima možete da pribegnete za ovo stanje.

1. Hladne obloge

Hladnoća će pomoći u smanjenju upale i bolova povezanih sa petnom trnom.
Primena hladnih obloga je jedan od najpoznatijih lekova za petni trn. Veoma je korisno kada stanje izaziva oticanje i bol. Hladnoća pomaže u smanjenju upale zahvaćenog tkiva pete.

Tretman:

 • Za početak, umotajte nekoliko kockica leda u krpu i nanesite ih na petu.
 • Ostavite ih 10-15 minuta i odmorite.
 • Ako je potrebno, ponovite tretman dva ili tri puta dnevno.
 • To možete učiniti i nakon puno hodanja ili fizičke aktivnosti. Na ovaj način izbegavate manifestaciju bola.

2. Gorka so

Gorka so (epsom so) može pomoći u borbi protiv bolova u stopalima, jer imaju blagi analgetički i antiinflamatorni efekat. Upotreba u kupatilima je prilično opuštajuća i može ublažiti nelagodnost koja nastaje zbog petnog trna.

Tretman:

 • Dodajte nekoliko kašika gorke silo u lavor
 • Zatim potopite stopala u njega 15-20 minuta
 • Ponavljajte tretman svaki dan ili kad god osetite bol.

3. Oblog od đumbira

Možete pribegavati ovom tradicionalnom leku, jer ima antiinflamatorni potencijal i potencijal za ublažavanje bolova.
Gingerol, glavno aktivno jedinjenje u đumbiru, ima antiinflamatorno i analgetsko dejstvo koje pomaže u smirivanju različitih vrsta bolesti. U ovom konkretnom slučaju, to je veoma korisno, jer pomaže u ublažavanju plantarnog fasciitisa, koji potiče od petne trne.

Tretman:

 • Koren svežeg đumbira (2,5 cm) prelijte šoljom ključale vode
 • Ostavite poklopljeno 15 minuta i procedite
 • Kada se smlači, natotpite gazu u tečnost, iscedite višak vode
 • Stavite gazu na petu i držite
 • Ovaj oblog možete primenjivati dva puta dnevno.

4. Masaža esencijalnim uljem

Esencijalna ulja su jedan od najefikasnijih lekova protiv pete. Zbog svog terapeutskog kapaciteta, mogu minimizirati naprezanje i bol pete. Pored toga, pošto reaktiviraju cirkulaciju, doprinose i direktnoj borbi protiv upale.

Tretman:

 • Kombinujte oko šest kapi eteričnog ulja arnike sa šest kapi ulja kamilice i kašikom maslinovog ili bademovog ulja
 • Nakon toga, lagano umasirajte ulja na zahvaćeno područje
 • Ostavite da se ulja potpuno apsorbuju
 • Ako je potrebno, ponovite njihovu upotrebu dva puta dnevno.

I na kraju, bez obzira na tretman koji odaberete, ne zaboravite da se obratite lekaru od poverenja ako je bol uporan ili jak.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com