3 namirnice koje će vam pomoći da poboljšate pamćenje i inteligenciju

by | 04.05.2024
3 namirnice koje će vam pomoći da poboljšate pamćenje i inteligenciju

Mozak je glavni komandni centar celog tela. Naučna istraživanja pokazuju da određene namirnice mogu da vam pomognu da poboljšate pamćenje i njegove funkcije.

Mozak je glavni komandni centar celog tela, kontroliše sve fiziološke procese, od otkucaja srca do disanja, omogućavajući nam da se krećemo, osećamo, mislimo, pamtimo, pamtimo, donosimo odluke, ukratko, živimo život punim plućima.

Kako da poboljšate pamćenje?

Zbog toga je veoma važno održavati njegovo zdravlje i performanse. Evo namirnica za koje  naučna istraživanja pokazuju da biste trebali redovno uključivati u svoju ishranu:

Kafa može da pomogne da poboljšate pamćenje

Glavne komponente kafe koje su korisne za zdravlje mozga su kofein i antioksidansi (prirodne supstance koje štite ćelije od oštećenja slobodnim molekulima kiseonika). Kofein ima nekoliko pozitivnih efekata:

  • Aktivira mozak blokiranjem delovanja adenozina, supstance koja obezbeđuje prenos signala između ćelija i igra ulogu u suzbijanju budnosti.
  • Poboljšava raspoloženje stimulišući proizvodnju „hormona zadovoljstva“ dopamina.
  • Poboljšava koncentraciju.

Osim toga, ako duže vreme pijete 3-4 šoljice kafe dnevno, smanjićete rizik od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Ovo može biti zbog visoke koncentracije antioksidanata u kafi.

Međutim, ne zaboravite da ako popijete previše kafe, ili je popijete neposredno pre spavanja, to može dovesti do poremećaja sna, što će negativno uticati na zdravlje mozga i njegove funkcije.

Kurkuma poboljšava funkcije mozga

To je jarkožuti začin i ključni sastojak karija. Njegov aktivni sastojak, kurkumin, može da pređe krvno-moždanu barijeru i uđe u mozak. Kurkumin je snažan antioksidans i antiinflamatorno sredstvo koje:

  • Poboljšava pamćenje kod ljudi sa Alchajmerovom bolešću, pa čak i pomaže u čišćenju moždanog tkiva od amiloidnih plakova.
  • Ublažava simptome depresije jer stimuliše proizvodnju “hormona dobrog raspoloženja” serotonina i dopamina.
  • Promoviše rast novih moždanih ćelija, jer stimuliše proizvodnju neurotrofičnog faktora – specifičnog hormona rasta. Ovo može usporiti pad mentalnih sposobnosti u vezi sa godinama.

Međutim, vredi napomenuti da većina studija govori o veoma visokim dozama kurkumina, 500-2000 miligrama dnevno, što je mnogo više nego što možete dobiti samo jedenjem karija.

Jaja su hrana za mozak

Jaja su odličan izvor mikronutrijenata koji su zdravi za mozak, kao što su vitamini B6 i B12, folna kiselina i holin. Holin je esencijalni mineral u tragovima potreban telu za sintezu acetilholina, neurotransmitera koji pomaže u regulisanju raspoloženja i pamćenja. Holin se proizvodi u malim količinama u jetri, ali najveći deo ove supstance se mora dobiti iz hrane.

Visok unos hrane koja sadrži holin povezan je sa poboljšanom memorijom i kognitivnim funkcijama.
Imajte na umu da jedno jaje sadrži 147 miligrama holina, pri čemu je preporučeni unos za žene 425, a za muškarce 550 miligrama dnevno.

Vitamini B prisutni u jajima su takođe veoma važni za zdravlje mozga. Ovi vitamini pomažu u usporavanju mentalnog opadanja vezanog za starenje jer smanjuju nivoe homocisteina, aminokiseline koja igra ulogu u razvoju demencije i Alchajmerove bolesti.

Nedostatak folne kiseline i vitamina B12, kako pokazuju studije, dovodi do razvoja depresije. Pored toga, nedostatak folata je čest kod pacijenata sa demencijom, a suplementacija folne kiseline može minimizirati kognitivni pad u vezi sa godinama. Otkriveno je da vitamin B12 igra važnu ulogu u sintezi hemikalija u centralnom nervnom sistemu i pomaže u regulisanju nivoa šećera u mozgu

Deagreez / gettyimages.com