ANEMIJA: PRIRODNI LEKOVI KOJI POMAŽU

by | 22.09.2023
anemija-prirodni-lekovi-koji-pomazu_v

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta koje će vam pomoći da povećate nivo gvožđa

Anemija je stanje u kome je u telu nizak nivo crvenih krvnih zrnaca. To je najčešćo razlog zašto se ste stalno bledi i osećaćete se umorno.

Šta je anemija

Ako se osećate stalno umorno čak i kada dobro spavate, ako vam je koža suva i bleda, velike su šanse da imate anemiju. Anemija je stanje u kome je u vašem telu malo crvenih krvnih zrnaca. Zdrave crvene krvne ćelije imaju visok nivo hemoglobina. To je supstanca koja daje boju krvnim ćelijama i prenosi kiseonik kroz vaše telo.

Nizak nivo hemoglobina dovodi do anemije, što uzrokuje simptome kao što je umor. Iako postoji nekoliko različitih vrsta anemije, najčešća je uzrokovana nedostatkom gvožđa. Bez dovoljno gvožđa, proizvodnja hemoglobina je znatno smanjena. Anemija je stanje koje ne treba zanemariti. Na sreću, postoji nekoliko načina da povećate nivo gvožđa u krvi!

Anemija: 5 prirodnih lekova

Napravili smo listu od pet sjajnih prirodnih lekova za povećanje nivoa gvožđa na bezbedan način:

1. Cvekla

Cvekla ima velike količine gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora i vitamina B1, B2, B6, B12 i C. Bogatstvo hranljivih materija u ovom povrću čini ga odličnom za stimulisanje proizvodnje crvenih krvnih zrnaca u telu i poboljšanje nivo hemoglobina u krvi.

Dodajte otprilike jednu šolju seckane cvekle u blender i procedite sok. Pomešajte ga sa kašičicom limunovog soka i redovno pijte ovaj napitak. Limunov sok će dodati sadržaju vitamina C i na taj način poboljšati apsorpciju gvožđa.

2. Moringa

Listovi moringe sadrže velike količine gvožđa, magnezijuma i vitamina A i C. U stvari, jedna porcija ovih divnih listova nudi vam 28 mg više gvožđa nego što je prisutno u spanaću! Uz kontinuiranu konzumaciju ovih listova, nivo hemoglobina i broj crvenih krvnih zrnaca će se povećati. Jednu kašičicu moringa praha pomešajte s vodom ili u jogurt i pijte svako jutro za doručak.

3. Crni susam

Verovali ili ne, semenke crnog susama su prepune gvožđa, cinka, bakra, selena i vitamina B6, B7 i E. Dokazano je da redovno dodavanje semena crnog susama vašoj ishrani poboljšava nivo hemoglobina i podstiče apsorpciju gvožđa. Kašićicu semenki lagano propržite oko minut, pomešajte s kašikom meda i uzimajte jednom dnevno.

4. Urme i suvo grožđe

Urme i suvo grožđe čine neverovatnu kombinaciju suvog voća! Bogate su gvožđem, bakrom, magnezijumom i vitaminima A i C. Dodajte ovo sušeno voće u svoje pobroke da biste ojačali svoj imuni sistem i unapredili apsorpciju gvožđa.

Uzmite 3-5 urmi zajedno sa kašikom suvog grožđa kao mali zalogaj ili uz doručak. Ovo će vam pomoći da povećate nivo gvožđa i pružiće vam lep energetski podsticaj!

5. Bakarne posude

Veoma se preporučuje voda za piće koja se čuva u bakarnoj posudi. Ne samo da povećava nivo gvožđa, već i obnavlja prirodne minerale u telu. Sve što treba da uradite je da čuvate vodu u bakarnim posudama i pijete!

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: dianazh / gettyimages.com