PET STVARI KOJE NE TREBA RADITI POSLE JELA

by | 22.09.2023

Od spavanja do jedenja voće su samo neke stvari koje treba da izbegavate posle obroka

PET STVARI KOJE NE TREBA RADITI POSLE JELA  

Određene navike mogu ometati proces varenja i učiniti vas tromim i nevoljnim. Zato vam otrkivamo koje stvari ne treba raditi posle jela jer ne prijaju telu.

Šta sve ne smete raditi posle jela?

Ono što jedete u svojim obrocima je jednako važno kao i ono što radite nakon jela. Ako ste neko ko često pati od zdravstvenih problema s crevima, moraćet da preispitate svoju svakodnevnu rutinu posle obroka i eliminišete navike koje ometaju proces varenja.

Problemi s varenjem

Mnoge osobe vole da odspavaju popodne u nadi da će povećati svoju produktivnost kasnije tokom dana ili nadoknaditi nedostatak sna tokom noći. Zatim, tu su i oni koji odlaze u teretanu kasno ujutro nakon teškog doručka. Međutim, dremke mogu pogoršati probleme sa varenjem i bilo koja vrsta rigorozne fizičke aktivnosti može uticati na apsorpciju hranljivih materija.

Nakon obroka, mnogi zdravstveni stručnjaci bi vam predložili da prošetate nekoliko koraka kako biste uravnotežili šećer u krvi i olakšali varenje. Prema studiji, 30 minuta brzog hodanja nakon obroka može poboljšati glikemijski odgovor nakon obroka.

Stvari koje morate izbegavati nakon jela

Od ključnog je značaja da obratite pažnju na ono što radite posle obroka, jer to može značajno da utiče na varenje i opšte blagostanje. Evo nekih stvari koje treba izbegavati poput kuge jer su to štetne navike koje mogu oslabiti varenje:

1. Spavanje

Oduprite se želji da dremate odmah nakon jela. Ležanje može dovesti do refluksa kiseline i lošeg varenja. Umesto toga, odlučite se za laganu šetnju.

2. Teretana

Odlazak u teretanu odmah nakon obroka odvraća protok krvi od varenja, što ga čini manje efikasnim. Sačekajte najmanje sat vremena pre nego što se upustite u napornu vežbu.

3. Piti čaj ili kafu

Ovi napici mogu da ometaju apsorpciju gvožđa i mogu dovesti do mineralne neravnoteže. Ako vam je potrebno piće posle obroka, odlučite se za toplu vodu ili biljni čaj.

4. Cigareta

Pušenje nakon jela je dvostruki udarac za vaše zdravlje. Ne samo da šteti vašim plućima, već i ometa proces varenja.

5. Jedenje voća

Iako je voće hranljivo, konzumiranje odmah nakon obroka može izazvati nadimanje i nelagodnost. Sačekajte malo pre nego što uživate u toj sočnoj jabuci.

Nema sumnje da dobro varenje igra važnu ulogu u opštem blagostanju. Kada se hrana dobro svari, dostupnost hranljivih materija se poboljšava, a to će osigurati da imate dovoljno proteina, vitamina, minerala, ugljenih hidrata, zdravih masti i drugih mikro i makro hranljivih materija u vašem sistemu da uživate u odličnom zdravlju.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: lekcej / gettyimages.com