VAGINALNA GLJIVIČNA INFEKCIJA: KAKO DA REŠITE PROBLEM

by | 20.09.2023
VAGINALNA GLJIVIČNA INFEKCIJA: KAKO DA REŠITE PROBLEM

Kućni lekovi, kao što su prirodni jogurt, esencijalna ulja i probiotički suplementi – mogu pomoći u ublažavanju simptoma

 

Gljivična infekcija može izazvati bol, svrab i iscjedak u predelu genitalija. Candida albicans je najčešći uzrok ovih infekcija. Međutim, druge vrste gljivica takođe mogu biti odgovorne.

Gljivična infekcija: Pomoć iz prirode

Danas je dostupan niz tretmana za lečenje gljivične infekcije, uključujući mnoge kućne lekove. U ovom članku istražićemo kućne lekove za gljivičnu infekciju kako biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara.

Gljivična infekcija: Kućni lekovi

U mnogim slučajevima, gljivične infekcije se mogu lako i uspešno lečiti kod kuće.

Ulje čajevca

Ovo ulje ima antifungalna svojstva koja mogu ubiti kvasce i gljivice. U većini pregledanih studija, ulje čajevca je testirano na candida albicans, jednoj od najčešćih gljivica u vaginalnim infekcijama. Vaginalne supozitorije koje sadrže ulje čajevca su prikazane kao pouzdani izvor za lečenje vaginalnih gljivičnih infekcija.

Neke žene tvrde da osećaju olakšanje ako dodaju razblaženo ulje čajevca u tampon, ubace u vaginu i drže oko dva sata. Međutim, pri korišćenju ulja čajevca potrebno je biti izuzetno oprezan, jer može da iritira kožu, a zidovi vagine su posebno osetljivi. Ovo ulje se koristi razređeno, na primer jedna kap esencijalnog ulja s kašičicom kokosovom ulja.

Probiotički dodaci

Neki probiotički suplementi mogu ponuditi prirodno rešenje za gljivičnu infekciju. Oni imaju za cilj da povrate ravnotežu bakterija i kvasca u vagini. Suplementi se uzimaju oralno ili se ubacuju vaginalno. Studije sugerišu da probiotički laktobacili mogu povećati efikasnost antifungalnih lekova koje uzimaju žene sa vaginalnom gljivičnom infekcijom.

Jogurt

Prirodni, nezaslađeni jogurt sadrži korisne bakterije, zvane probiotici. Oni doprinose zdravlju i pomažu u obnavljanju ravnoteže bakterija i kvasca u telu. Pregled istraživanja iz 2006. otkrio je da određene vrste probiotika mogu da se bore protiv nekih kvasaca koji izazivaju vaginalnu gljivičnu infekciju.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima antifungalna svojstva i pokazalo se da se bori protiv kvasca Candida albicans. Sirovo organsko kokosovo ulje može se primeniti interno ili spolja da bi se ublažili simptomi. Kokosovo ulje se takođe može koristiti kao nosivo ulje za moćnija antifungalna eterična ulja, uključujući ulje čajevca ili ulje origana.

Beli luk

Beli luk je poznati antifungalni i antibiotik. Jedenje belog luka može da pomogne. Takođe, utvrđeno je da je vaginalna krema koja sadrži beli luk i timijan bila podjednako efikasna kao i vaginalna krema sa klotrimazolom u lečenju gljivične infekcije.

Ulje origana

Ulje divljeg origana može usporiti ili zaustaviti rast gljivica. Većina ulja origana se pravi od običnog origana, origanum majorana, koji nema posebna svojstva. Međutim, ulje origana napravljeno od divljeg origana, origanum vulgare, sadrži dva moćna antifungalna sredstva: timol i karvakrol.

Upotreba ulja divljeg origana je pokazala u nekim istraživanjima da se zaustavi ili inhibira rast Candida albicans. Razblaženo ulje divljeg orignana razblažite s kokosovim ili bademovim uljem. Natopite tampon u ovu mešavinu i menjajte ga na svaka dva sata.

Ko treba da izbegava ove kućne lekove

Mnogi kućni lekovi su bezbedni za većinu ljudi sa gljivičnim infekcijama. Međutim, u ovim slučajevima ne bi trebalo da se primenjuju: trudnoća, osobe koje su bile izložene

polno prenosivoj infekciji ili osobe koje nisu sigurne da li su simptomi koje imaju izrokovane gljivičnom infekcijom.

Preventiva

Vaginalne gljivične infekcije su uobičajena tegoba koja se može sprečiti preduzimanjem jednostavnih mera predostrožnosti:

  • Nošenje široke odeće i pamučnog donjeg veša
  • Izbegavajte uske farmerke
  • Nemojte dugo sedeti u mokrom kupaćem kostimu
  • Izbegavajte vaginalne sprejeve, parfeme i losione koji mogu iritirati vaginu i izazvati neravnotežu bakterija.
  • Temeljno osušite genitalno područje nakon tuširanja
  • Korišćenje lubrikanta na bazi vode tokom seksualnog odnosa
  • Tuširanje nakon seksualnog odnosa i oralnog seksa
  • Smanjenje potrošnje šećera, jer se kvasac hrani šećerom

Uzimajte antibiotike samo kada je neophodno, jer oni remete ravnotežu bakterija i kvasca u telu. Uzimajući u obzir izbor kontracepcije, jer je ona zasnovana na estrogenu može podstaći rast gljivica

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Catalina-Gabriela Molnar / gettyimages.com