Rano ustajete? Sledite ove savete ako želite da budete puni energije

by | 07.02.2024
Rano ustajete? Sledite ove savete ako želite budete puni energije

Nije tajna da način na koji započnete jutro može imati ogroman uticaj na sate koji slede i na to da li ćete biti puni energije. Otkrivamo vam nekoliko trikova koji će vam pomoći da spremni dočekate dan.

Niste čuli alarm i uspavali ste se? Ceo dan ste napeti i nervozni. A, da li ste poželeli da iskočite iz kreveta radosni i puni energije? Ako ste spremni da preuzmete ovaj zadatak, sledite naše savete.

Kako da rano ujutru budete puni energije?

U svim pričama o idealnoj jutarnjoj rutini, jedan važan faktor se često zanemaruje: morate se probuditi u dobrom raspoloženju. A, ako ujutru teško ustajete, moglo biti mnogo lakše reći nego učiniti.

Međutim, skoro svako može naučiti da se lako budi, pa čak i da od noćne sove postane ranoranilac samo savladavanjem nekoliko osnovnih tehnika. Vredi pokušati, zar ne?

Želite da se probudite puni energije?

Prva stvar: Kvalitet sna

Pre nego što bilo šta uradite, potrebno je da procenite kvalitet svog sna. Način na koji ćete se probuditi zavisi direktno od vaše sposobnosti da zaspite i naspavate se.

Nažalost, svaka treća osoba na planeti pati od poremećaja spavanja. Odgovori na uobičajene probleme sa spavanjem u mnogim slučajevima imaju vrlo jednostavna rešenja u vidu malih prilagođavanja obrazaca navika.

Druga stvar: Resetovanje cirkadijalnog ritma

Sve se svodi na resetovanje cirkadijalnog ritma, koji je u suštini unutrašnji sat našeg mozga. Naš cirkadijalni ritam i potreba za snom treba da funkcionišu zajedno kao savršena simfonija.

Međutim, sa našim ludim i zagađenim svetom, užurbanim rasporedom i uticajem tehnologije, ova simfonija može lako da izgubi ritam.

Pošto na naše cirkadijalne ritmove prvenstveno utiče svetlost, jedan lak način da ih normalizujete je da strateški odaberete vreme kada ste izloženi svetlosti i tami.

Najbolje je prigušiti svetla u kući i na elektronskim uređajima sat vremena pre spavanja i potpuno ih isključiti najmanje trideset minuta pre spavanja. Ako vam treba noćno svetlo, kupite crvenu sijalicu – ne remeti proizvodnju melatonina.

Treća stvar: Zeitgeber  i svetlost

Uticaj svetlosti na naš cirkadijalni ritam se zove zeitgeber – da, i ovo je nova reč za nas. Bukvalni prevod s nemačkog  je „davač vremena“ – sinhronizator. Ovo su spoljni signali koji vašem telu govore kada da bude budno, a kada da spava. Najmoćniji zeitgeber je svetlost. Kada vaše oči vide svetlost, posebno sunčevu, to govori vašem mozgu da se probudi.

Zato bi trebalo da se ujutru izložite svetlu da biste se lakše razbudili. Podignite roletne, raširite zavese, otvorite prozor i udahnite svež, hladan vazduh.

Četvrta stvar: Kretanje i jelo

Na vaš cirkadijalni ritam utiču i drugi signali. To uključuje fizičku aktivnost i vreme obroka, koji mogu imati skoro isti uticaj na formiranje ritma kao i izlaganje svetlosti.

Držite se iste satnice za spavanje i buđenje svaki dan, čak i vikendom. Ovo će vam pomoći da resetujete interni sat. Uskladite obroke, vežbe i druge aktivnosti sa svojim idealnim rasporedom. Ako se probudite ranije, doručkujte i ranije.

g-stockstudio / gettyimages.com