Pet jutarnjih navika koje će pokrenuti proces gubitka kilograma

by | 28.01.2024
Pet jutarnjih navika koje će pokrenuti proces gubitka kilograma

Većina osoba je preokupirana brigom o gubitku kilograma naročito tokom zime. Na sreću, stručnjaci imaju odgovor na to pitanje. Donosimo vam proverene metode. 

Priznajte da je jedna od vaših novodišnjih želja bila i ta da smršate? Niste sami, jer se mnogi bore s tim problemom. Da biste izgubili dodatne kilograme i zadržali rezultat, nije potrebno odmah da pređete na rigoroznu ishranu. Dakle, postoje i jednostavnija rešenja.

Kako pokrenuti proces gubitka kilograma?

Jednostavno. Za početak uvedite promene u svoje svakodnevne navike. Mnogi stručnjaci insistiraju na tome da je tajna tajne vitke linije krije u jutarnjim satima.  Zbog toga je izuzetno važno kako provodite prvih nekoliko sati nakon buđenja.

Jutarnja rutina koja dovodi do gubitka kilograma

Ovo su neke od proverenih metoda prema rečima stručnjaka:

1. Pijte vodu

Započnite dan čašom vode koja će vam pomoći da razbudite telo i poboljšate funkciju mozga. Voda ne sadrži kalorije, ali istovremeno pomaže da održati osećaj sitosti i povećava potrošnju energije. Nemojte ništa jesti narednih sat vremena jer će to pomoći da se sagore kalorije.

2. Ne preskačite doručak

Mnogi u žurbi zaboravljaju da doručkuju ujutro. Hranljivi jutarnji obrok ne samo da povećava nivo energije, nadopunjujući glukozu u telu, već pomaže i da se održi željena kilaža.

3. Pažljiv odabir namirnica

Vodite računa o tome šta dorulkujete, šta će vam omogućiti da napunite telo energijom i izbegnete grickalice prepune kalorija. Ovo su neke grupe namirnica koje se savetuju za dorulak:

  • Proteini (jaja,  sir, tofu, mahunarke, ribe, živina i meso).
  • Ugljeni hidrati i vlakna (povrće i voće, žitarice, hleb od celog zrna…).
  • Masnoća (puter i žumance).

4. Provodite vreme na suncu

Vitamin D donosi toliko benefita za zdravlje. Neophodan je za mnoge procese u telu: utiče na stanje kostiju, desni, zuba i mišića, reguliše kardiovaskularni sistem, sprečava demenciju i poboljšava aktivnost mozga.

Ovaj vitamin je takođe glavna supstanca potrebna za održavanje ravnoteže minerala u ljudskom telu. Ali, malo ljudi zna da je vitamin D koji pomaže u borbi protiv mršavljenja i čak i sprečava nagomilavanje kilograma. Ovaj vitamin možete da uzimate preko hrane, suplemenata, ali i da se izložite sunčevoj svetlosti najmanje 15 minuta dnevno.

5. Više fizičke aktivnosti

Studija koju je sprovela Nacionalna medicinska biblioteka Velike Britanije u kojoj je učestvovalo 822 učesnika koji su praćeni četiri godine. Naučnici su dokazali da osobe koje su se stalno vozile automobilom više ugojile.

Zašto ne biste išli na posao biciklom umesto automobilom? Ili da prošteptate jer će vam dobro doći tokom zimskih meseci kada uglavnom više vremena provodite zatovreni u zagrejanim prostorijama s isušenim vazfuhom.

Osim toga, naučnici smatraju je mali jutarni set vežbi izutetno važan. Ne samo da će vam pomoći da pokrenete energiju u telu, nego će poboljšati metablizam, ojačati imunutet i pomoći da smršate.

Vežbanje takođe pomađe u održavanju stabilnog šećera u krvi tokom dana, tako da nećete posegnuti za nezdravim grickalicama.

fizkes / gettyimages.com