Terapija muzikom: Evo kako da započnete dan puni pozitivnih vibracija

by | 17.02.2024
Terapija muzikom: Evo kako da započnete dan puni pozitivnih vibracija

Iako mnoge osobe započinju dan šoljicom kafe ili proveravaju svoju e-poštu, terapija muzikom je bolja opcija jer donosi toliko benefita za ceo organizam tokom dana. 

 

Da li znate da od vađe jutarnje rutine zavisi ostatak dana? Iako mnogi pojedinci uzmu šoljicu kafe ili proveravaju svoju e-poštu čim ustanu, uključivanje muzike u vašu jutarnju rutinu ima nekoliko prednosti za vaše telo, um i duh.

Terapija muzikom za dobre vibracije

Hajde da pogledamo pet jakih razloga zašto bi trebalo da započnete dan uz lepu muziku.

1. Terapija muzikom poboljšava raspoloženje ​

Studije su pokazale snažan uticaj muzike na kontrolu raspoloženja. Možete poboljšati svoje raspoloženje i razviti pozitivan pogled na dan slušajući veselu ili opuštajuću muziku ujutru.

Muzika može probuditi vaše raspoloženje i odagnati jutarnji bluz, bilo da je u pitanju instrumentalni komad koji vas umiruje ili neka od vaših omiljenih energičnih pesama.

2. Smanjeuje  stresa​

Pored podizanja raspoloženja, muzika ima umirujući efekat koji takođe smanjuje stres. Hormon stresa kortizol se može smanjiti i opušteno raspoloženje može dovesti do opuštanja muzike.

Prijatan odmor od svakodnevice možete dobiti ako započnete dan uz umirujuću muziku, koja će vam pomoći da se suočite sa danom sa više spokoja i mira.

3. ​​Povećava fokus i produktivnost​

Otkriveno je da muzika poboljšava kognitivne funkcije, fokus i koncentraciju. Možete povećati produktivnost i mentalnu oštrinu puštajući instrumentalnu muziku ili smirujući ambijentalne zvukove dok prolazite kroz jutarnji ritual.

Dobra muzika može vam pomoći da ostanete fokusirani i angažovani tokom ključnih poslova kao što je priprema za posao, što može povećati vašu produktivnost i efikasnost tokom dana.

4. Jača energiju

Možda ćete se prirodno osećati više energije i okrepljenog slušanjem živahne i uzbudljive muzike. Puštanje optimistične muzike ujutru može povećati broj otkucaja srca, ubrzati metabolizam i osloboditi neurotransmitere za dobar osećaj poput dopamina.

Živahan muzički komad ili privlačna pop-pesma mogu da vas nateraju da se osećate poletnije i spremnije da se suočite sa izazovima dana.

5. Inspiriše ​

Odavno je poznato da muzika može izazvati kreativnost i inspiraciju. Možete podstaći kreativnost i pokrenuti maštu ujutru tako što ćete se izložiti raznim muzičkim žanrovima i stilovima.

Bilo da ste pisac, umetnik ili vlasnik preduzeća, slušanje muzike ujutru može da podstakne kreativnost, generiše nove ideje i podstakne inovacije.

Stoga, sledeći put kada se probudite, razmislite o tome da uključite svoju omiljenu muziku i dozvolite da mirno jutro stvori savršenu atmosferu za optimističan i uspešan dan.

AntonioGuillem/ gettyimages.com