Zašto je refluks kiseline češće javlja zimi? Kako tretirati gorušicu?

by | 28.01.2024
Zašto je refluks kiseline čest zimi? Kako tretirati gorušicu?

Konzistentan refluks može čak dovesti do gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Važno je da paziti na znakove i razumeti faktore koji mogu izazvati gorušicu.

Kada često doživite osećaj peckanja u grudima, kiseli ukus u ustima, mučan kašalj koji jednostavno ne prestaje, posebno kada temperatura padne – to je refluks kiseline. Ona se iz želuca vraća u jednjak i izaziva ove simptome.

Zašto je refluks kiseline češći zimi?

Zimi mnogo češće nego u bilo koje drugo doba godine pribegavamo utešnoj žudnji za hranom. Međutim, jedna šoljica toplog kakaa, kremasta i vruća jela i mnogo šoljica toplog čaja trenutno mogu da donesu dobar osećaj. Ali, na kraju izazovu gorušicu jer su bogati mastima i začinima.

Stres i užurbani rasporedi su uobičajeni zimski saputnici, i oboje mogu izazvati pustoš u vašem digestivnom sistemu, opuštajući ventil između želuca i jednjaka i puštajući želudačnu kiselinu da se podigne i izazove nelagodne simptome.

Refluks kiseline: Kako ublažiti simptome?

Mnoge osobe mrzi da vežbaju zimi i radje biraju da se ušuškaju na sofi i gledaju filmove.  Međutim,  manje kretanja i fizičke aktivnosti znači sporije varenje, a to povećavava rizik od refluksa kiseline.

Zbog manje količine sunčeve svetlosti tokom zime, dolazi do nižih nivoa vitamina D. Ovaj esencijalni vitamin pomaže u regulisanju sfinktera jednjaka, tako da njegovo smanjenje može doprineti refluksu kiseline.

Obratite pažnju na ishranu

Promena načina života davanjem prioriteta zdravoj ishrani, oslobađanjem od stresa da biste opustili um, redovnim vežbanjem i iskorištavanjem ograničenog zimskog sunca zapravo može učiniti čuda za gorušicu.

Kućni lekovi kao što su čaj komorača i kima mogu pomoći u ublažavanju osećaja pečenja usled refluksa kiseline. Takođe, čaša tople vode može pružiti trenutno olakšanje. Konzumiranje određenih namirnica takođe može da ublaži simptome:

Mleko i jogurt: Masnoća u mleku može da pogorša refluks kiseline. Ali nemasno mleko može delovati kao privremeni tampon između sluznice želuca i kiselog sadržaja želuca i pruža trenutno olakšanje simptoma žgaravice.

Jogurt sa niskim sadržajem masti ima iste umirujuće osobine zajedno sa zdravom dozom probiotika (dobrih bakterija koje poboljšavaju varenje).

Đumbir: Ovaj koren deluje antiinflamatorno, što olakšava iritaciju u digestivnom traktu. Pokušajte da pijuckate čaj od đumbira kada osetite da se javlja žgaravica.

Jabukovo sirće: Takođe može da umanji simptome. Međutim, nikada ga ne treba piti nerazblaženo jer je to jaka kiselina koja može da iritira jednjak. Umesto toga, stavite malu količinu u toplu vodu i pijte uz obroke.

Limunada: Limunov sok se generalno smatra veoma kiselim, ali mala količina limunovog soka pomešana sa toplom vodom i medom ima alkalizirajući efekat koji neutrališe želudačnu kiselinu. Takođe, med ima prirodne antioksidante, koji štite zdravlje ćelija.

Kada se obratiti lekaru za pomoć?

Međutim, u mnogim slučajevima, samo određene promene u načinu života nisu dovoljne. Tada refluks kiseline zahteva konsultacije i razmatranje drugih opcija lečenja. Naime, konzistentan refluks može čak dovesti do gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Važno je razumeti da je zimski refluks kiseline uobičajen, ali nije neizbežan. Ako razumete okidače i prilagodite svoje navike, možete da održite svoja creva srećnim i uživate u sezoni bez gorušice.

Santje09 / gettyimages.com