OTEŽANO VARENJE: 5 EFIKASNIH NAMIRICA ZA BOLJI RAD CREVA

by | 11.07.2023
otezano-varenje-5-efikasnih-namirica-za-bolji-rad-_otezano-varenje-5-efikasnih-namirica-za-bolji-rad-creva.jpg

Pokrenite svoj probavni sistem jednostavnim i lako dostupnim sredstvima

 

Otežano varenje mnogima stvara problem. To ne bi trebalo zanemarivati, nego pomoći svom telu. To možete da učinite namirnicama koje imate u kući

Otežano varenje: Kako pomoći telu

Svi mi s vremena na vreme imamo problema sa varenjem. Bilo da jedete prebrzo, jedete pogrešnu hranu ili ste dehidrirani – sve to može da izazove stomačne probleme. Međutim, dobra vest je da postoje neki jednostavni kućni lekovi za probleme s varenjem koje mogu da ublaže simptome.

Šta su problemi sa varenjem?

Probavni sistem je složen i vitalan deo tela i prostire se sve od usta do rektuma. On pomaže telu da apsorbuje raznovrsne esencijalne hranljive materije i olakša izlučivanje otpada. Problemi s varenjem su različitih tipova i mogu pokazivati različite simptome. Kada se ne leče, ovi problemi mogu dovesti do komplikacija i hroničnih bolesti.

Otežano varenje: Rešite problem prirodnim putem

1. Seme korijandera

Karminativni efekti semena korijandera pomažu u lečenju nervoznog stomaka, olakšavaju varenje, sprečavaju gasove i grčeve u stomaku.

Sastojci:

  • 1 kašičica semena korijandera
  • 1 šolja vode

Priprema: Kašičicu semena prelijte šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Peocedite, ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu i po želji dodajte malo meda. Ovaj čaj se pije jednom dnevno.

2. Seme komorača

Komorač se često koristi kao karminativ i pomoć za varenje. Njegova antiinflamatorna i antispazmodična svojstva ublažavaju bolove u stomaku i nelagodnost u stomaku povezane sa nadimanjem i grčevima. Takođe se koristi i protiv nadimjanja.

Sastojci:

  • 1 kašičica semena komorača
  • 1 šolja vode

Priprema: Kašičicu semena prelijte šoljom ključale vode. Ostavite poklopljeno pola sata. Procedite, ostavite da se prohladi i pijte dva puta dnevno pre pre obroka.

3. Crni biber

Piperin u crnom biberu ima antispazmodične efekte koji ublažavaju probleme s varenjem kao što su dijareja i zatvor. Ostali začini kao što su kardamom, kim, kopar, anis i piskavica takođe se mogu koristiti u jelima i čajevima za poboljšanje varenja zbog svojih moćnih sastojaka.
Začinite mlevenim crnim biberom svoja omiljena jela i salate. Radite ovo svakodnevno.

4. Bundeva

Bundeva je bogat izvor vlakana i ima malo skroba i šećera. Lako se svare i odlični su za probleme sa varenjem kao što su dijareja i zatvor. Takođe se može dodati u čorbu od povrća kako bi se poboljšala svojstva varenja.

Priprema: Isecite dinju na manje kriške i kuvajte ih. Pojedite kuvanu bundevu ili je dodajte u smutije. Takođe možete da je dodate u variva. Jedite na ovaj način dinju dvakodnevno, barem mesec dana.

5. Jogurt

Jogurt je bogat izvor probiotika, koji su dobre bakterije slične mikroflori creva. Oni deluju kao prva linija odbrane i štite vaše crevo od infekcija i poremećaja. Fermentisana hrana ili pića kao što je kefir imaju koncentrisani sadržaj probiotika, koji takođe mogu pomoći zdravlju creva. Svakodnevno pijte po jednu šolju jogurta.

Foto: Mariha-kitchen / gettyimages.com