Bundeva štiti kožu i oči: Ukusni i zdravi recepti

by | 29.10.2023
Bundeva štiti kožu i oči: Ukusni i zdravi recepti

Bundeva je bogata vitaminima, mineralima i fitonutrijenatima koje donose mnoge zdravstvene predsnoti. Saznajte na koji način doprinosi zdravlju očiju i kože. 

Bundeva je svestrano jesenje voće sa mnogim zdravstvenim prednostima. Bilo da je kuvana ili pečena, bundeva je prirodni izvor mnogih esencijalnih hranljivih materija i drugih dijetetskih komponenti: sadrži vitamin A, vitamin C, vitamin E, likopen i vlakna.

Seme bundeve (pepita) takođe sadrži različite vitamine (vitamin E), minerale (cink, magnezijum, kalijum, fosfor), nezasićene masne kiseline, proteine i fitonutrijente (hemijska jedinjenja koja se nalaze u biljkama) kao što je zeaksantin i lutein.  Zahvaljujući svom nutritivnom profilu, jedenje bundeve može višestruko podržati zdravlje.

Bundeva kao čuvar zdravlja

Vitamini i antioksidansi koji se nalaze u bundevi dobro su poznati po svojim svojstvima koja podstiču zdravlje kože. Na primer, bundeva je bogata vitaminom C, esencijalnim vitaminom i antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja od sunca izazvanih ultraljubičastim (UV) zračenjem sunca. Vitamin C takođe stimuliše sintezu kolagena, glavne strukturne komponente kože.

Kada se primenjuje lokalno, bundeva može ublažiti simptome kontaktnog dermatitisa, crvenog osipa koji svrbi, koji može biti povezan sa psihološkim stresom. Takođe, jedna manja studija je pokazala da je upotreba masti od bundeve za ekcem na rukama značajno poboljšala kvalitet života.

Bundeva sadrži različite vitamine, minerale i antioksidante za koje se pokazalo da štite od bolesti očiju povezanih sa starenjem. Više studija pokazuje da je konzumiranje voća i povrća bogatog karotenoidima (na primer, lutein i zeaksantin), kao što je bundeva, povezano sa smanjenim rizikom od makularne degeneracije, stanja koje karakteriše zamagljen vid ili gubitak centralnog vida kod starijih osoba. Bundeva takođe sadrži vitamine C i E, koji mogu da deluju kao antioksidansi i štite zdravlje očiju.

Bundeva: Ukusni i zdravi recepti

Ne propustite zdravstvene prednosti bundeve i zato je obavezno uključite u ishranu.

1. Kako da iskoristite semenke

Dodajte suve pečene ili sirove neslane semenke bundeve u salate, dodajte u jogurt ili ovsene pahuljice, pospite tost od avokada ili jednostavno uživajte u njima kao zdravoj užini. Pečene semenke bundeve ima veće ukupne koncentracije fitonutrijenata i poboljšana antioksidativna svojstva u poređenju sa sirovim semenom.

2. Dodajte u smutije

Pasirana bundeva daje prirodni slatki ukus i kremastost smutijima. Pokušajte da dodate bundevu umesto banana u smuti.

3. Pecčena bundeva

Pečenje bundeve je jednostavan način da se istakne njena prirodna slatkoća. Poslužite pečenu bundevu samostalno ili dodajte u salate.

4. Skuvajte supu

Ništa lepče tokom hladnih dana nego jesti toplu kremastu supu od bundeve. Ne samo da će vas ugrejati nego i obezbediti telu mnoge zdrave nutrijnete.

5. Alternativa za puter

Pasirana bundeva može zameniti ulje ili puter u pečenju otprilike ¾ šolje bundeve na svaku šolju putera).

6. Dodajte bundevu u ovsenu kašu

Kuvanu ili pečenu bundevu pomešajte s ovsenom kašom i dobićete savršen doručak. Po želji možete da dodate orašaste plodove ili suvo grožđe.

Zulfiska / gettyimages.com