UVEĆANA PROSTATA: UBLAŽITE SIMPTOME

by | 30.09.2023
uvecana-prostata-ublazite-simptome_v

Uvećana prostata je obično uzrokovana upalom i promenom nivoa hormona. Određeno bilje može da pomogne

 

Uvećana prostata ili „benigna hiperplazija prostate (BPH)“ je čest problem sa kojim se muškarci suočavaju dok stare.

Uvećana prostata: Kako ublažiti simptome

Ne izazivaju sve uvećane prostate simptome. Međutim, uobičajeno je da rastuća prostata stisne uretru – cev koja nosi urin. Ovo može ograničiti protok, što otežava pražnjenje bešike, što dovodi do simptoma kao što su često mokrenje, slab mlaz urina, nemogućnost mokrenja i noćno mokrenje.

U svakom slučaju važno je obratiti se lekaru za pomoć, a određeni prirodni lekovi mogu da budu podrška. Naravno, i prirodne lekove treba uzimati uz konsultaciju s lekarom.

Uvećana prostata: Prirodni lekovi

Prirodni lekovi, koji se nazivaju i biljni lekovi, obično se koriste za lečenje širokog spektra bolesti. Ipak, važno je znati da samo zato što je dodatak označen kao „prirodan“ ne znači uvek da je bezbedan, zdrav ili efikasan.

Prirodni lekovi ne bi trebalo da zamene profesionalnu medicinsku negu za BPH. Međutim, ako vaš zlekar smatra da vam trenutno nisu potrebni lekovi ili operacija za uvećanu prostatu, uz konsultaciju možete da isprobate ove lekove.

Beta-sitosterol

Smatra se da beta-sitosterol deluje tako što inhibira enzim koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron, koji je okidač za razvoj BPH. Možete dobiti beta-sitosterol iz mnogih namirnica, uključujući pekan orah, avokado i semenke bundeve.

Seme bundeve

Seme bundeve sadrži beta-sitosterol, za koji se pokazalo da poboljšava protok urina i smanjuje količinu urina koja ostaje u bešici. Naučno je dokazano da smanjuje učestalo mokrenje.

Testerasta palma

Bobice testeraste palme sadrže masne kiseline i beta-sitosterol. Prema naučnim studijama poboljšava protok urina i smanjuje učestalost noćnog mokrenja. Neželjeni efekti s ovim bobicama su neuobičajeni i blagi i mogu uključivati vrtoglavicu, glavobolju, mučninu, povraćanje, zatvor i dijareju.

Afrička šljiva

Afrička šljiva ili pigeum se u tradicionalnoj medicini vekovima koristi za za lečenje urinarnih tegoba, kao i za BPH). Pigeum sadrži širok spektar masnih kiselina i sterola kao što je beta-sitosterol. Smanjuje upale, potiskuje faktore rasta prostate i smanjuje testosteron. Mogu se pojaviti blagi neželjeni efektvi koji uključuju zatvor, dijareju, glavobolju i mučninu.

Kopriva

Kopriva sadrži sterole i lignane i veruje se da smanjuje faktore rasta prostate. Mala ispitivanja su pokazala da smanjuje simptome BPH i poboljšava protok urina. Kopriva sadrži tanine, koji mogu da poremete dejstvo suplementata s gvožđem.

Likopen

Likopen je prirodni molekul koji se nalazi u crvenom, ružičastom i narandžastom povrću ili voću, kao što su paradajz, lubenica, crvena paprika i kajsije. Studije koje koriste ekstrakt likopena pokazuju da može pomoći u usporavanju napredovanja BHP.

Ako imate simptome koji mogu biti uzrokovani uvećanom prostatom, prvi korak bi trebalo da bude razgovor sa zdravstvenim radnikom o opcijama lečenja i o tome kako suplementi mogu da utiču na bilo koji lek koji uzimate. Takođe je dobra prilika da razgovarate o promenama u načinu života koje mogu poboljšati zdravlje prostate.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: marilyna / gettyimages.com