Prostata: Šta sve možete da uradite za sebe i unapredite zdravlje

by | 01.12.2023
Prostata: Šta sve možete da uradite za sebe i unapredite zdravlje

Kada prostata dobro funkcioniše to je ključni aspekt opšteg zdravstvenog blagostanja muškaraca. Uvođenje određenih promena u načinu života može značajno smanjiti rizik od problema povezanih sa prostatom.

Uvođenjem određenim namirnica u ishranu može se poboljšati zdravlje prostate. Na primer, to su namirnice bogate antioksidansima poput selena, likopena, vitamina D i vitamina E, koje imaju potencijalne zaštitne efekte protiv raka prostate. Proizvodi od soje takođe sadrže izoflavone koji pomažu u smanjenju rizika. Redovne vežbe za karlično dno i ograničavanje alkohola takoše mogu pospešiti zdravlje.

Prostata: Kako obezbediti njeno dobro funkcionisanje

Kao što smo već napomenuli, određene namirnice se preporučuju u svakodnevnoj ishrani, kako bi snabdeli telo moćnim sastojcima koji mogu da smanje rizik od pojave raka, kao i drugih poremećaja prostate.

Prostata: Antioksidansi neophodni za njeno zdravlje

Pogledajmo koji su o anktiosidansi namenjeni za unapređenje zdravlje prostate i koji su prirodni izvori:

Selen: Brazilski orasi, semenke suncokreta, tunjevina i škampi su odlični izvori selena, minerala koji je povezan sa manjim rizikom od raka prostate.

Likopen: Paradajz, lubenica, crveni grejpfrut i papaja su bogati likopenom, moćnim antioksidansom sa potencijalnim zaštitnim efektima protiv raka prostate.

Vitamin D: Masna riba, jaja i obogaćeno mleko obezbeđuju vitamin D, koji može pomoći u zaštiti od raka prostate.

Vitamin E: Orašasti plodovi, semenke i lisnato zeleno povrće su dobri izvori vitamina E – još jednog antioksidansa koji može da pruži zaštitu prostate.

Proizvodi od soje: Tofu sadrži izoflavone, biljna jedinjenja sa potencijalnim zaštitnim efektima protiv raka prostate.

Smanjite konzumiranje mesa s roštilja

Heterociklični amini (HCA) su jedinjenja koja nastaju kada se meso peče na visokim temperaturama. Ograničavanje mesa sa roštilja i odabir “nežnijih” metoda kuvanja kao što su kuvanje na pari,  ili dinstanje mogu smanjiti unos HCA i potencijalno smanjiti rizik od raka prostate. Iako je crveno meso dobar izvor proteina i cinka, prekomerna konzumacija može povećati rizik od problema sa prostatom.

Promenite životne navike

Ciljajte na najmanje 30 minuta vežbi umerenog intenziteta većinu dana u nedelji. Aktivnosti poput brzog hodanja, džogiranja, plivanja i vožnje bicikla mogu pomoći u održavanju zdrave težine, smanjenju upale i smanjenju rizika od raka prostate.
Vežbe za karlično dno, odnsono Kegelove vežbe mogu ojačati mišiće oko prostate i bešike, poboljšavajući kontrolu urina i potencijalno smanjujući simptome uvećane prostate.

Prekomerna konzumacija alkohola može povećati rizik od problema sa prostatom. Za zdravlje prostate preporučuje se umereni unos alkohola ili apstinencija.
Jedite puno voća i povrća, izaberite integlrana zrna umesto rafinisanih žitarica. Integlrane žitarice su dobar izvor vlakana, koja mogu pomoći u snižavanju holesterola i promovisanju zdravlja probave. Izbegavajte prerađenu hrana jer često sadrži nezdrave masti, šećer i natrijum. Ograničavanje unosa prerađene hrane može vam pomoći da održite zdravu težinu i smanjite rizik od problema sa prostatom.
Takođe, pijte puno vode. Ona pomaže u izbacivanju toksina i održavanju hidratacije tela. Cilj je da popijete osam čaša vode dnevno.

Usvajanjem ovih dijetetskih strategija, uvođenjem zdravih životnih navika i vođenjem računa o unosu crvenog mesa može se značajno unaprediti zdravlje prostate i smanjiti rizik od problema povezanih sa prostatom.

margouillatphotos / gettyimages.com