LOŠA ISHRANA MOŽE DA BUDE UZROK DEPRESIJE

by | 30.09.2023

Nauka je dokazala da postoji vem između ishrane i emocionalnog blagostanja, posebno osećaja tuge i usamljenosti

LOŠA ISHRANA MOŽE DA BUDE UZROK DEPRESIJE  

Postoji jaka interakcija između onoga što jedemo i kako se osećamo. Stoga treba naglasiti da je održavanje uravnotežene i hranljive ishrane ključno za preventivu depresije.

Veza između hrane i depresije

Ishrana kojoj nedostaju esencijalni hranljivi sastojci, kao što su vitamini, minerali, omega-3 masne kiseline i aminokiseline, može doprineti neravnoteži u hemikalijama u mozgu koje regulišu raspoloženje, kao što su serotonin i dopamin.

Ova neravnoteža je često povezana s osećanjem tuge, anksioznosti, pa čak i depresije. Ishrana bogata raznovrsnom celovitom hranom, uključujući voće, povrće, nemasne proteine i zdrave masti, može da obezbedi neophodne hranljive materije za podršku optimalnoj funkciji mozga i emocionalnoj otpornosti.

Nestabilan nivo šećera može da dovede do depresije

Nestabilan nivo šećera u krvi koji je rezultat nepravilnih obrazaca ishrane, česte konzumacije slatke ili prerađene hrane ili ekstremnog ograničenja kalorija može uticati na raspoloženje. Stoga treba dati važnost redovnoj, uravnoteženoj ishrani i grickalicama koje uključuju složene ugljene hidrate, nemasne proteine i zdrave masti. Ovaj pristup pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i sprečava padove energije koji mogu dovesti do osećaja razdražljivosti, depresije, pa čak i društvene izolacije.

Veza između creva i mozga

Creva proizvode i čuvaju “hormone sreće” poput serotonina i dopamina, koji značajno utiču na raspoloženje. Ishrana bogata prerađenom hranom i s malo vlakana može poremetiti zdravlje creva i potencijalno uticati na proizvodnju neurotransmitera. Međutim, konzumiranjem hrane bogate vlaknima, prebiotika i probiotika, podržavamo izbalansiran mikrobiom creva, pomažući proizvodnju ovih neurotransmitera koji regulišu raspoloženje. To znači da ishrana naših može pozitivno uticati na emocionalno blagostanje.

Socijalni i psihološki aspekti

Deljenje obroka sa voljenima, pozitivan odnosprema harani odabrane namirnice mogu doprineti osećaju povezanosti i emocionalnog zadovoljstva.

Personalizovani pristup

Svi znamo da ne postoji jedno rešenje za sve kada je u pitanju ishrana i emocionalno blagostanje. Dijetetske potrebe, podneblje i kulturološki i društveni faktori svakog pojedica su jedinstveni. Uvek je bolje dobiti uputstva od nutricioniste koji mogu dati savete prilagođene nečijim specifičnim potrebama i ciljevima.

Ishrana koja daje prednost izbalansiranim namirnicama može značajno doprineti pozitivnim emocionalnim stanjima i ublažiti osećaj depresije. Važno je pristupiti ishrani ne samo kao energiju za pogon, već i kao alatu za poboljšanje mentalnog i emocionalnog blagostanja.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Marcos Elihu Castillo Ramirez / gettyimages.com