BELA ILI SMEĐA JAJA: KOJA SU ZDRAVIJA?

by | 30.09.2023
BELA ILI SMEĐA JAJA: KOJA SU ZDRAVIJA?

Saznajte sve činjenice kako biste naravili dobar izbor prilikom naredne kupovine

U borbi između belih i smeđih jaja svakako postoji razlika u boji ljuske jajeta, ali da li je to sve?

Koja su bolja jaja: Bela ili smeđa?

Donosimo vam nekoliko intesesantnih činjenica o ovim vrstama jaja. Ljudi se obično odlučuju za smeđa pileća jaja pod pretpostavkom da su zdravija verzija, baš kao i braon hleb, smeđi pirinač ili smeđa testenina. Međutim, to se ne odnosi na jaja. Naime, boja jaja zavisi od rase i genetike kokošaka.

Razlika u nebeloj boji ljuske jajeta je zbog pigmenata koje proizvodi ta određena rasa. Smeđe ljuske jajeta sadrže pigment protoporfirin IKS.

Osim rase i genetike, na boju ljuske mogu uticati i drugi faktori poput ishrane kokoške, okoline, nivoa stresa i starosti. Iako ovi faktori mogu da promene svetlu ili tamnu nijansu jaja, oni zapravo ne menjaju boju jajeta.

Da li su smeđa jaja bolja od belih?

Istraživanja navode da na sastav ili kvalitet jaja ne utiče boja ljuske. Razlika u boji je samo zbog razlike u pigmentu u ljusci, a ne zbog hranljive vrednosti. Obe vrste sadrže visokokvalitetne proteine, vitalne vitamine i minerale. Ne postoji značajna razlika u proteinima između smeđih i belih jaja kao što mnogi pretpostavljaju.

Ali, postoji nekoliko drugih faktora, poput okoline kokoške i hrane, koji mogu uticati na nutritivni sadržaj jajeta.

Na primer, poznato je da kokoške iz slobodnog uzgoja koje imaju dovoljno sunčeve svetlosti daju jaja sa većom količinom vitamina D nego jaja kokošaka koje se uzgajaju na konvencionalni način u kokošinjcima i kavezima.

Razlika u ukusu i veličini

Većina domaćih kokošaka nose smeđa jaja i imaju nešto bogatiji ukus ili imaju žumance intezvinije boje. Ovo bi moglo navesti neke ljude da misle da su smeđa jaja boljeg ukusa od belih jaja.

Jaja razvijaju neprijatan ukus kada se duže čuvaju, posebno na visokim temperaturama. Sveža jaja sakupljena iz dvorišta ne prolaze kroz dodatno vreme obrade i isporuke i stoga izgledaju svežija i ukusnija od onih u konvencionalnim supermarketima.

Ponekad način na koji se jaje kuva može takođe uticati na njegov ukus. Jedno istraživanje je pokazalo da jaja kokošaka hranjenih konvencionalnom hranom u odnosu na hranu obogaćena ribljim uljem imaju isti ukus kada su umućena, ali ne i kada su kuvana. Ova druga sorta je imala ukus nalik na sumpor.

Kada je reč o veličini i težini, istraživanja sugerišu da su smeđa jaja teža od belih jaja i da imaju više ljuske, više belančevina (belance) i manje žumance.

Pratite oznake na etiketi

Umesto boje, koja zapravo ne utiče na nutritivnu vrednost jaja, postoje drugi faktori koji bi vam mogli pomoći da odaberete bolja jaja.

  • Organska: jaja od kokošaka hranjenih žitaricama bez pesticida.
  • Obogaćena omega-3: jaja od kokošaka koja se hrane lanenim semenom i ribljim uljem.
  • Obogaćena vitaminima: jaja od kokošaka hranjenih hranom bogatom vitaminima.
  • Slobodni uzgoj: jaja kokošaka koje slobodno lutaju i hrane se kako žele.
  • Bez kaveza: jaja kokošaka koje se drže u zatvorenom prostoru, ali ne u kavezima.
  • Bez antibiotika: jaja kokošaka koja nisu tretirana antibioticima.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: KarpenkovDenis / gettyimages.com