Testerasta palma pomaže kod uvećane prostate, smanjuje upale i sprečava ćelavost

by | 29.01.2024
Testerasta palma pomaže kod uvećane prostate, smanjuje upale i sprečava ćelavost

Testerasta palma donosi mnoge zdravstvene prednosti, uključujući zdravlje prostate i urinarnog trakta. Kako tvrde naučnici, deluje i na smanjenje ćelavosti kod muškaraca. 

Testerasta palma potiče iz jugoistočnih regiona Severne Amerike i posebno je rasprostranjena na Floridi, Džordžiji, Kubi i Bahamima. Plodove ove biljke koristili su Indijanci zbog palminih  nutritivnih, diuretičkih, sedativnih, afrodizijačkih i svojstava za smanjenje kašlja.

Danas se bobice jedu cele ili suše i od njih se pravi čaj. Osušene i mlevene bobice se mogu kupiti u obliku kapsula ili tableta. Ipak, najčešći oblik na tržištu su uljani ekstrakti bobica.

Obično obezbeđuju veće količine korisnih biljnih jedinjenja poput vitamina E i drugih antioksidanata u poređenju sa sirovim bobicama.

Testerasta palma za muško zdravlje

Ova biljka može unaporediti zdravlje prostate i uopšte urinarnog trakta. Pomaže u lečenju benigne hiperplazije prostate (BPH) — medicinskog stanja koje karakteriše sporo, nekancerozno, ali abnormalno povećanje prostate.

Testerasta palma za prostatu i urinarni trakt

BPH je čest kod starijih muškaraca, pogađa do 75% muškaraca u 70-im godinama. Ako se ne leči, prostata se može povećati do tačke da ometa sposobnost pravilnog pražnjenja bešike. Takođe može povećati učestalost i potrebu za mokrenjem, često izazivajući prekomerno noćno mokrenje što može poremetiti san.

BPH je deo veće grupe simptoma donjeg urinarnog trakta, grupe simptoma koji obično uključuju bešiku, uretru i prostatu. Tako da, što se tiče urinarnog trakta, testerasta palma može da donese olakšanje i ženama.

Može sprečiti ćelavost

Testertasta palma može pomoći u sprečavanju androgene alopecije – vrste gubitka kose koja je takođe poznata kao ćelavost kako kod muškaraca, tako  i kod  žena.

Smatra se da funkcioniše tako što blokira enzim koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron (DHT), hormon tipa androgena za koji se veruje da izaziva ovaj oblik gubitka kose.

Smatra se da viši nivoi androgenih hormona poput DHT-a skraćuju ciklus rasta kose i dovode do rasta kraćih i tanjih pramenova kose.

Jedna mala studija izveštava da dnevna doza od 200 mg testeraste palme – u kombinaciji sa drugim korisnim biljnim jedinjenjem poznatim kao beta-sitosterol – smanjuje gubitak kose za 60% kod muškaraca sa androgenom alopecijom.

U dvogodišnjoj studiji, jedan deo muških ispitanika uzimali su 320 mg ekstrakta testeraste palme, dok je druga grupa ispitanika koristila finasterid.

Do kraja studije, oko jedne trećine onih koji su uzimali testerastu palmu prijavili su da im je kosa prestala da opada i da je postala gušća.

 

Michelle Lee Photography / gettyimages.com

Možda će vas zanimati