KUĆNI LEKOVI ZA ALOPECIJU

by | 29.09.2023

Da li ste primetili prve simptome alopecije? Da li se pitate šta možete učiniti u vezi sa gubitkom kose?

KUĆNI LEKOVI ZA  ALOPECIJU  

Alopecija ili opadanje kose nije tako redak slučaj. Najčešći prvi korak je traženje prirodnih lekova za zaustavljanje gubitka kose.

Alopecija: Kako da sprečite gubitak kose

Iako specijalista treba da dijagnostikuje od koje vrste alopecije bolujete kako bi se pronašao najprikladniji tretman, postoje kućni lekovi za gubitak kose koji mogu pomoći.

Da biste poboljšali opšte zdravlje, a samim tim i ojačali kosu, preporučljivo je da prestanete s pušenjem, jer je dokazano da pušenje povećava rizik od androgene alopecije. Smanjenje stresa je takođe važno. Ali, pored toga, možemo promeniti neke dnevne higijenske navike:

  • Operite, osušite i nežno očešljajte kosu: Sušite kosu nežnim dodirima bez upotrebe fena. Koristite drvene češljeve s širokim zupcima.
  • Masaža: Koristite prirodna ulja za masažu glave jer će poboljšati cirkulaciju krvi, što će rezultirati većom proizvodnjom kose.
  • Koristite kvalitetne proizvode za kosu: Korsitite blage, prirodne hranljive šampone za svakodnevnu upotrenu.

 

Alopecija: Kućni lekovi

Preporučujemo da isprobate neke od ovih prirodnih lekova za gubitak kose da biste videli koji od njih najbolje deluje za vas:

Ruzmarin

Glavna prednost je njegov vazodilatatorni efekat, koji podstiče cirkulaciju krvi u folikulima. To znači da oni dobijaju više hranljivih materija, tako da kosa ostaje jaka. Razblaženo esencijalno ulje ruzmarina nežno umasirajte u kožu glave dva do tri puta nedeljeno.

Kokosovo ulje

Nnakon pranja kose nekoliko minuta masirate glavu kokosovim uljem. Ostavite da deluje pola sata kako bi masne kiseline prodrle u zanoktice i ojačale njenu strukturu. Kokos takođe vraća ravnotežu pH vrednosti kože glave. Sadrži vitamin E koji je ključan za jačanje vlakana kose i ima antimikrobna, antibakterijska i antifungalna svojstva. To je prirodni lek protiv alopecije koji je veoma vredan razmatranja.

Maslinovo ulje

Potrebno je samo da nanesete nekoliko kapi ekstra devičanskog maslinovog ulja na kosu i nežno je masirajte petnaest minuta da biste imali koristi od njegovih svojstava. Visok sadržaj vitamina E i K pomaže u obnavljanju i jačanju kose, čineći je manje lomljivom.

Luk

Sok od crnog luka je još jedan poznati kućni lek protiv alopecije jer stimuliše cirkulaciju, pojačava dotok krvi u folikul i pospešuje regeneraciju kose. Najlakši način da ga nanesete na kosu je da ga zgnječite dok ne dobijete pastu, prosecite ga kroz gazu dobijete sok. Razblažite ga u vodi ili eteričnim uljima i ostavite na kosi nekoliko minuta pre nego što je isperite šamponom.

Ishrana

Hrana je veoma važna u sprečavanju gubitka kose. Pored konzumiranja proizvoda bogatih biotinom, preporučuje se dodavanje vitamina A (mlečni proizvodi, jaja, nešto povrća i orašasti plodovi) kako bi se regulisalo stvaranje ulja za hidrataciju kose. Vitamin C (citrusi, brokoli, paprika) podstiče cirkulaciju krvi, koja hrani folikule. Vitamin D (zeleno lisnato povrće, masna riba i semenke) podstiče rast novih folikula, a vitamin E (avokado, semenke i orašasti plodovi) je veoma moćan antioksidans, koji stimuliše rast kose.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: microgen / gettyimages.com