Opekli ste jezik? Evo kako da rešite problem

by | 29.10.2023
Opekli ste jezik? Evo kako da rešite problem

Verovatno ste barem jednom iskusili neprijatan osećaj da opečete jezik kada popijete gutljaj vrele kafe ili zagrizete parče picu koja se još uvek puši. Ovo su neka od rešenja.

Ovaj problem je prilično čest i svi smo se suočili sa njim barem jedanput u životu. Opečen jezik može otežati jedenje, pa čak može da izazove i nelagodnost tokom razgovora.

Ako ste opekli jezik…

Tkiva u ustima i jezik su veoma delikatni i mogu se lako povrediti od vruće hrane i pića. Masnoće ulja i druge tečnosti zadržavaju toplotu veoma dugo. Takođe, mogu da izgore nežnu kožu jezika.

Opečen jezik: Saveti koji mogu da pomognu

Evo šest prirodnih načina za rešenje problema. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

1. Hladna voda

Prvo što treba da uradite ako ste slučajno opekli jezik je da popijete nekoliko gutljaja hladne vode. Potom držite hladnu vodu u ustima minut-dva. Ispljunite, pa opet držite vodu u ustima. Ponovite to nekoliko minuta. Ili, jednostavno držite jezik u hladnijoj vodi 10 minuta.

2. Med

Imati nešto slatko poput meda može čak biti od koristi kada ste opekli jezik. Med oblaže opekotinu i održava je vlažnom. Ova slatka i viskozna supstanca ima antimikrobna svojstva koja ubijaju štetne mikroorganizme i ubrzavaju proces zarastanja.

3. Jogurt ili mleko

Jogurt ili hladno mleko takođe može ublažiti nelagodnost u ustima. Jogurt ili mleko obalažu kožu i na taj način sprečavaju iritaciju i svrab. Takođe pomažu u održavanju vlažnosti  i pomažu u procesu zarastanja.

4. Nana

Nana sadrži mentol koji smanjuje osećaj pečenja. Prepuna antibakterijskih svojstava i takođe smanjuje rizik od infekcija. Možete naneti pastu za zube od mente na vrh jezika ili čak možete žvakati žvaku od mente za olakšanje.

5. Dišite na usta

Ovo je najjednostavniji način za smirivanje opečenog jezika. Ispružite jezik i dišite na usta. Hladan vazduh će vam doneti olakšanje.

6. Vitamin E

Vitamin E smiruje opečen  jezik i pomaže u procesu zarastanja. Možete uzeti kapsulu vitamina E, otvoriti je i naneti ulje na vrh jezika. Ovo će vam pružiti trenutno olakšanje i pomoći u regeneraciji tkiva.

Šta treba izbegavati

Osim što sledite ove jednostavne savete, trebalo bi da izbegavate neke namirnice koje mogu da iritiraju kožu:

  • Izbegavajte toplu, slanu i hrskavu hranu
  • Izbegavajte alkohol i duvanske proizvode
  • Izbegavajte proizvode s cimetom
  • Izbegavajte kiselu hranu kao što su paradajz i sok od pomorandže.

 

Opekotina jezika se uglavnom izleči nakon jedne nedelje.  Ali ako ne primetite poboljšanje posle tog perioda posetite lekara. Takođe, važno je da pijete mnogo vode.

nensuria / gettyimages.com