Lekovita mešavina čaja za zdravlje jetre

by | 16.10.2023
Lekovita mešavina čaja za zdravlje jetre

Napravite sopstvenu mešavinu čaja s odabranim biljem koje jača funkciju jetre. Možete da ga pijete ujutru ili posle obroka.

U narodnoj medicini prostoji mnogo recepata koje pobošljavaju funkcije jetre. Mi vam donosimo recept s korenom maslačka, cikorije i kore od pomorandže.

Bilje koje poboljšava zdravlje jetre

Ovaj recept sadrži nekoliko biljnih sastojaka sa kojima ćemo vas pobliže upoznati:

Pečeni koren maslačka (Tarakacum officinale)
Koren je bogat inulinom, važnim prebiotikom koji pomaže u održavanju zdravih crevnih bakterija.

Pečeni koren cikorije (Cichorium intibus)
Cikorija je, kao i maslačak, pomalo gorka i može da poboljša varenje i funkciju žuči. Kao rezultat toga, cikorija može da pomogne da se efikasno vare masti koje se razgrađuju žuči.

Kakao zrna (Theobroma cacao)
Kakao, često glavni sastojak čokolade, je biljka bogata antioksidansima koja je dobro poznata po zaštiti srca. Izvedena su brojna klinička ispitivanja korišćenjem izolovanih sastojaka kakaa, kao i celog zrna. Oni su pokazali da preparati od tamne čokolade mogu da smanje hipertenziju, povećaju korisni holesterol (HDL) i povećaju osetljivost na insulin.

Kora pomorandže (Citrus k sinensis)
Kora pomorandže je lekovita i često se koristi da poboljša varenje. Osim toga, kora pomorandže ima odličan ukus u mešavini čaja.

Koren kurkume (Curcuma longa)
Posegnite za kurkumom kada postoje znaci stagnirajućeg varenja, kao što su nadimanje, gasovi ili osećaj težine u crevima nakon jela. Kurkuma takođe podstiče lučenje žuči iz žučne kese i jetre.

Crni biber (Piper nigrum)
Crni biber ima sposobnost da poveća biodostupnost bilja i hrane. Drugim rečima, dodavanje malo crnog bibera u naš tanjir znači da ćemo bolje ekstrahovati i svariti hranljive materije i druge sastojke u hrani ili leku.

Crni biber moduliše fizička svojstva ćelijskih membrana, što pomaže u transportu hranljivih materija kroz barijere. Takođe proizvodi termogeni efekat (zagrevanje) u gastrointestinalnom traktu, što povećava dotok krvi u to područje.

Recept: Čaj za zdravlje jetre

Sastojci:

  • 2 kašičice (7 g) suvog pečenog korena maslačka iseckanog
  • 1 kašičica (3 g) suvog pečenog korena cikorije iseckanog
  • 1 kašičica (4 g) kakao zrna
  • 1/2 kašičice (1 g) suve i iseckane kore pomorandže
  • 1/2 kašičice (<1 gram) suvog korena kurkume iseckanog
  • Prstohvat sveže mlevenog crnog bibera (grubo)
  • Mleko ili zamena za mleko (opciono)
  • Med ili željeni zaslađivač (opciono)

Priprema: Stavite sastojke u lonac, prelijte s 5 dl vode. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i ostavite da se kuva 15-20 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi na sobnoj temeperaturi.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Olha Pashkovska / gettyimages.com