Dijeta za ezofagitis: Saveti za ublažavanje simptoma i zdravlje jednjaka

by | 24.02.2024
Dijeta za ezofagitis: Saveti za ublažavanje simptoma i zdravlje jednjaka

Ezofagitis je stanje koje uzrokuje upalu jednjaka, a može biti veoma neugodno i bolno. Dijeta može igrati ključnu ulogu u smanjenju simptoma. Evo nekoliko saveta kako treba da se hranite.

Kada bolujete od ezofagitisa (upala jednjaka), biće važno modifikovati ishranu kako bi se osigurala dobra kontrola simptoma, čime se povećava osećaj blagostanja i poboljšava život. Ova patologija je obično hronična i može biti uzrokovana nekoliko uzroka. Kako god bilo, mnogo puta upotreba lekova nije dovoljna, već je neophodna intervencija zasnovana na načinu života.

Šta je ezofagitis?

Ezofagitis je upala jednjaka, često uzrokovana refluksom kiseline. Pravilna ishrana, fizičke vežbe i redovno izlaganje sunčevoj svetlosti. Takođe, dobar noćni odmor će napraviti razliku tokom godina.

Simptomi

Glavni simptomi ezofagitisa su obično refluks i žgaravica. U svakom slučaju, postoje različiti stepeni ezofagitisa koji zavise od erozije tkiva. Možemo razlikovati stepen A, B, C ili D u zavisnosti od veličine čira nastalih u digestivnom traktu.

Normalno, kako se incidencija ovih povećava, upotreba lekova može postati neophodna da bi se sprečilo njihovo napredovanje, kako ne bi došlo do većih problema.

Ezofagitis: Izbor namirnica

Oni koji pate od ezofagitisa treba da optimizuju ishranu kako bi sprečili progresiju patologije. Pre svega, preporučuje se izbegavanje obilne hrane sa visokim sadržajem masti, uglavnom trans masti. Pokazalo se da ova vrsta masti izaziva izražen upalni efekat, što može dovesti do pogoršanja simptoma.

Hrana koja smiruje upalu: Birajte hranu koja je bogata antioksidansima i protivupalnim sastojcima, poput povrća, voća, integralnih žitarica i ribe. Savetuju se bundeve i tikvice jer pomažu u omekšavanju sluzokože, štiteći tako zidove creva.

Izbegavajte kisele namirnice: Kisele namirnice, poput citrusa, paradajza, alkohola i gaziranih pića, mogu iritirati jednjak i pogoršati simptome ezofagitisa. Konkretno, alkohol se smatra faktorom rizika za razvoj ove vrste bolesti koje utiču na digestivni trakt.

Manji obroci: Umesto velikih obroka, radije jedite manje obroke tokom dana kako biste smanjili pritisak na jednjak.

Kako treba da jedete?

Polako jedite: Žvaćiče hranu temeljno i polako kako bi se olakšalo varenje.

Ne jedite pre spavanja: Izbegavajte da jedete najmanje dva sata pre spavanja kako bi se izbeglo vraćanje kiseline iz želuca u jednjak tokom noći.

Uzdignuta glava: Spavajte sa uzdignutim gornjim delom tela kako bi se smanjio pritisak na jednjak. Takođe, izbegavajte ležanje odmah nakon jela kako ne bi podstakli početak refluksa.

Saveti

Pijte dovoljno vode: Hidratacija je važna za zdravlje jednjaka i pomaže u sprečavanju iritacije.

Vežbajte: Ezofagitis postaje izraženiji kako se težina masti povećava i smanjuje kako se gubi. Zbog toga je redovna fizička vežba veoma indikovana. Iznad svega, rad na snazi mora biti prioritet da bi se postigla značajna promena koja se održava na duži rok.

Pratite reakcije: Svako telo je drugačije, pa je važno pratiti kako vađe telo reaguje na određenu hranu i prilagoditi ishranu prema potrebi.

Kombinovanje pravilne ishrane sa vežbanjem će izazvati promene u sastavu tela, što će u velikoj meri smanjiti pritisak na sfinkter jednjaka. Isto tako, može biti preporučljivo izbegavajte nošenje uske odeće i eliminišite toksične navike.

Na kraju, moramo istaći da je još jedan od glavnih faktora rizika za razvoj ezofagitisa pušenje. Ljudi postaju sve manje skloni da počnu da puše zahvaljujući preventivnim kampanjama, ali to i dalje ostaje veliki javnozdravstveni problem. Ova toksična supstanca povećava rizik od obolevanja od složenih patologija, zbog čega se mora izbegavati po svaku cenu.

Kada treba da se javite lekaru?

Uprkos poštovanju navedenih indikacija, moguće je da nećete doživeti značajno poboljšanje u kontroli simptoma. U ovom slučaju, možda će biti potrebno konsultovati specijaliste.

dragana991 / gettyimages.com