Visok holesterol: Najbolje opcije za doručak

by | 13.09.2023
Visok holesterol: Najbolje opcije za doručak

Ono što jedete ujutru može igrati važnu ulogu i smanjiti visok holesterol

Visok holesterol može dovesti do nakupljanja plaka na zidovima arterija, što može suziti arterije i otežati protok krvi do srca i mozga. Upravo to izaziva kardiovaskularne tegobe.

Visok holesterol: Zdravo započnite dan

Kada je doručak u pitanju, mnogi nemaju vremena da ga dobro isplaniraju ida jedu zdravu hranu. Kolačići, mafini, tost sa puterom, upakovane žitarice sa dodatkom šećera i druge takve opcije za brzi doručak mogu biti ukusne, ali mogu povećati nivo holesterola, kao i obim struka.

Prema stručnjacima za ishranu, ono što jedete ujutru ne samo da bi trebalo da vam obezbedi dobru energiju tokom dana, nego i da vas zasiti. Uključujući hranljive materije kao što su proteini, vlakna, zdrave masti i malo ugljenih hidrata, sve to može učiniti vaš doručak uravnoteženim.

Kardiovaskularno zdravlje

Kontrola nivoa holesterola je od suštinskog značaja za održavanje dobrog kardiovaskularnog zdravlja. To se može postići zdravom ishranom, redovnim vežbanjem, izbegavanjem pušenja i prekomerne konzumacije alkohola, kao i lekovima ako je potrebno.

Održavanjem holesterola pod kontrolom, može se značajno smanjiti rizik od razvijaju ozbiljne zdravstvene komplikacije i uživaju u boljem kvalitetu života.

Visok holesterol: Namirnice koje su savršene za doručak

Zdrav doručak je važan korak u kontroli nivoa holesterola. Neke dobre opcije za doručak koje treba razmotriti uključuju:

1. Ovsena kaša

U kombinaciji sa vašim omiljenim sezonskim voćem poput jabuke, borovnice ili banane, ovseni voćni smoothie može biti savršen izbor za one koji vole slatko. Takođe će vas duže držati sitima i obezbediti dobro varenje. Ovas takođe sadrži rastvorljiva vlakna koja mogu pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola.

2. Jaja

Jaja su izvor dobrog kvalitetnog proteina i zdravih masti. Kuvano jaje, kajgana, sendvič sa jajima, salata od jaja, omlet sa povrćem su neke od opcija koje možete pokušati da započnete jutro na pravi način. Jaja su bogata proteinima i sadrže zdrave masti koje mogu pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola. Samo pazite da ne preterujete s žumancima.

3. Avokado

Ovo voće je prepuno mononezasićenih masti, koje mogu pomoći u podizanju nivoa HDL (dobrog) holesterola. Započinjanje dana zdravim mastima će vas održati sitima, sitima i obuzdati žudnju.

4. Bobičasto voće

Slatke, ukusne, ukusne bobice su pune antioksidanata i rastvorljivih vlakana koja mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Možete ih dodati u ovsene pahuljice, umešati u smutije ili ih jesti cele.

5. Grčki jogurt

Bogat proteinima i probioticima, jogurt može pomoći u poboljšanju zdravlja creva i smanjenju holesterola. Možete ga učiniti još zdravijim i ukusnijim u kombinaciji sa svežim voćem, orašastim plodovima, začinskim biljem ili prelivenim medom.

Zdrav doručak je samo prvi korak u kontroli nivoa holesterola. Takođe je važno da održavate zdravu, uravnoteženu ishranu i redovnu rutinu vežbanja.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

ligora / gettyimages.com