Hašimoto sindrom: Plan ishrane

by | 13.09.2023
Hašimoto sindrom: Plan ishrane

Pridržavanjem određenih režima ishrane mogu da se ublaže simptomi

Hašimoto sindrom često nosi rizik od razvoja drugih stanja kao što su hipotireoza, hipertenzija i srčana oboljenja. Antiinflamatorna ishrana bez glutena podržava metabolizam, sprečava upale, poboljšava zdravlje creva i pomaže funkcijama štitne žlezde.

Hašimoto sindrom: Ublažite simptome

Hašimotova bolest je stanje u kojem disfunkcionalni imuni sistem napada i oštećuje ćelije štitne žlezde koja reguliše metaboličke, srčane i razvojne aktivnosti tela. Ovo može dovesti do hipotireoze i, retko, do hipertireoze. Hašimotova bolest takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih telesnih stanja.

Simptomi

Gušavost (uvećana štitna žlezda) je jedan od prvih simptoma koji označavaju napredak Hašimotove bolesti. Evo još nekoliko simptoma stanja:

  • Gojaznost
  • Umor i bolovi u mišićima
  • Mučnina
  • Gubitak kose
  • Nepravilna menstruacija
  • Hronične košnice
  • Suva koža
  • Usporen rad srca

Hašimotova bolest je takođe povezana sa smanjenom plodnošću i pobačajima. Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju imunoloških funkcija. Zbog toga se značaj dijete kod autoimunih bolesti kao što je Hashimoto ne sme zanemariti dok se planira holistički tretman.

Zahvaljujući ruskom Endonorm preparatu pobedila Hašimoto

Hašimoto sindrom: Suština ishrane

Dijeta za ovaj sindrom se zasniva na nekoliko pravila:

Princip: Fokusira se na uključivanje antiinflamatorne i antioksidantne hrane i izbegavanje hrane koja može izazvati upalu, kao što je hrana koja sadrži gluten.

Svrha: Modulacija imunološkog sistema kroz antiinflamatornu ishranu i promovisanje opšteg zdravlja štitne žlezde.

Trajanje: Dugoročno

Ko treba da izbegava: Pojedinci koji uzimaju nesteroidne antiinflamatorne lekove kao što su ibuprofen i aspirin, trudnice ili dojilje.

Nedostaci: Ograničenja u ishrani može dovesti do nedostatka određenih hranljivim nutrijenata.

Vrste dijete koje se preporučuju u Hašimotovog sindroma

1. Dijeta sa autoimunim protokolom

To je dvofazni plan ishrane koji podseća na paleolitsku ishranu. U početku eliminiše grupe hrane koje mogu delovati kao antigeni u telu, izazvati neravnotežu u crevnoj mikroflori ili stimulisati upalni odgovor i zamenjuje ih hranom koja podržava imuni sistem. Kasnije se eliminisane grupe postepeno ponovo uvode u ishranu da bi se identifikovali mogući okidači. Ova dijeta uključuje fermentisanu hranu, sveže pripremljene salate, bujon od kostiju, hrane bogate antioksidansima, kao i one koja sprečava upalu. Ove promene u svakodnevnoj ishrani su odličan pristup smanjenju oštećenja štitne žlezde uzrokovanih oksidativnim stresom.

2. Antiinflamatorna dijeta

Ovaj plan ishrane je dizajniran za borbu protiv hroničnih inflamatornih stanja u telu. Preporučuje se konzumiranje različitog voća i povrća, nemasnih proteina, omega-3 masnih kiselina, vlakana, bilja i začina.

Antiinflamatorna dijeta pomaže u regulisanju poremećaja crevne mikrobiote, smanjuje upalu i može pomoći postojećem stanju Hašimotove bolesti.

3. Paleo dijeta

Ovo je plan ishrane koji oponaša ishranu koju su konzumirali rani ljudi iz paleolitske ere, kao što su voće, povrće, meso, riba, orasi i semenke i eliminiše prerađenu hranu.

Isključivanje savremene hrane bogate ugljenim hidratima i uključivanje hrane predaka u Paleo ishranu, obezbeđuju telu različite esencijalne makronutrijente koji poboljšavaju funkciju štitne žlezde.

4. Dijeta bez glutena

Plan ishrane koji isključuje hranu napravljenu od pšenice, raži, ovsa i ječma koja sadrži protein koji se zove gluten.

Ova dijeta može pomoći u smanjenju antitela štitne žlezde koja izazivaju upalu i oštećenje tkiva. Ova dijeta može smanjiti rizik od celijakije.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Dijana Škorić

MikeSaran / gettyimages.com