Prirodni pomoćnici za strumu: Zašto se javlja gušavost i kako ublažiti simptome?

by | 12.05.2024
Prirodni pomoćnici za strumu: Zašto se javlja gušavost i kako ublažiti simptome?

Kontrolišite simptome povezane sa strumom prirodnim balansiranjem nivoa hormona štitne žlezde. Ovi prirodni recepti mogu da budu pomoćna sredstva za gušavost.

Struma ili gušavost karakteriše oticanje štitne žlezde. Iako ovo stanje može izgledati kao zastrašujuća bolest, lako ga možete lečiti pravilnom kombinacijom medicinske nege i kućnih lekova. U ovom članku smo naveli najefikasnije domaće lekove za strumu.

Šta je gušavost?

Gušavost je zdravstveno stanje koje karakteriše povećanje ili oticanje štitne žlezde. Ovo se može desiti zbog hipotireoze (neaktivne štitne žlezde), hipertireoze (preterano aktivne štitne žlezde) ili eutireoze (normalno funkcionisanje štitne žlezde).

Jednostavnije rečeno, nedostatak, a takođe i višak tiroidnog hormona, može dovesti do oticanja žlezde. Obično nije bolna bolest, ali sa sobom nosi mnoge druge simptome koji mogu poremetiti normalno funkcionisanje vašeg tela.

Ako se struma ne leči, može nastaviti da raste i da izazove kompresiju obližnjih struktura, kao što su traheja ili jednjak. To može dovesti do otežanog disanja ili gutanja.

Zbog toga je važno da konsultujete lekara kako biste odredili odgovarajući tretman za strumu, jer najbrži način lečenja može zavisiti od osnovnog uzroka. Takođe, uz upotrebu jednostavnih kućnih lekova, možete ublažiti simptome i pomoći propisanim lekovima da brže leče problem.

Šta uzrokuje pojavu guše?

Jod je jedan od najvažnijih minerala za proizvodnju hormona štitne žlezde. Žlezda ne može da proizvede dovoljno hormona štitne žlezde ako ne dobije dovoljno joda ishranom. Dakle, nedostatak joda je primarni uzrok razvoja strume.

So koja je obogaćena jodom može pomoći u prevenciji strume uzrokovane nedostatkom joda. Međutim, ako je struma uzrokovana drugim osnovnim stanjem, kao što je autoimuni poremećaj, jednostavno povećanje unosa joda možda neće biti efikasno u lečenju.

Neki od drugih uzroka strume su sledeći:

 • Autoimune bolesti, kao što su Hašimotova bolest i Grejvsova bolest, gde imuni sistem tela napada proizvodnju hormona štitaste žlezde
 • Genetski defekti
 • Povreda ili bilo koja infekcija štitne žlezde
 • Terapija za rak
 • Određeni lekovi
 • Benigni tumori ili rak štitne žlezde

Koji su simptomi strume?

Ako primetite sledeće simptome, sasvim je moguće da imate strumu:

 • Kašljanje bez razloga
 • Osećaj steženja u grlu
 • Promuklost glasa
 • Nelagodnost ili bol tokom gutanja
 • Promene raspoloženja
 • Poteškoće pri gutanju
 • Vidljiv otok na dnu vrata
 • Neobjašnjivi gubitak ili povećanje telesne težine
 • Teškoće u disanju
 • Natečeno lice

Imajte na umu da su mnogi od ovih simptoma takođe povezani sa drugim zdravstvenim stanjima. Dakle, nemojte pretpostavljati da imate strumu bez potvrde dijagnoze od svog lekara.

Kako sprečiti strumu?

Evo nekoliko saveta za prevenciju kako biste pratili hormone štitne žlezde i klonili se gušavosti:

 • Uključite jodiranu kuhinjsku so i hranu bogatu jodom u svoju ishranu.
 • Svake godine testirajte funkciju štitne žlezde kako biste osigurali rano otkrivanje abnormalnosti ili simptoma.
 • Odmah se obratite svom lekaru ako primetite bilo koji od simptoma strume ili osetite kvržicu u grlu.
 • Idite redovno na medicinske kontrole ako uzimate određene lekove , kao što su imunosupresivi, jer mogu ostaviti vaše telo ranjivim na to stanje.

Prirodni tretmani za gušavost

Ako vam je dijagnostikovana struma, operacija ili lekovi nisu jedino rešenje. Na sreću, možete isprobati nekoliko kućnih lekova da biste smanjili veličinu štitne žlezde i ublažili simptome. Najbolje deluju ako se koriste u kombinaciji sa propisanim lekovima. Naravno, pre toga je obavezna konsultacija lekara. Ovo su neki od recepata:

 Jabukovo sirće za gušavost

Pomešajte 1 kašičicu jabukovog sirćetai 1/2 kašičice meda u čaši tople vode i popijte ujutru na prazan stomak. Radite ovo svakodnevno. Jabukovo sirće je blago kiselo i vraća pH ravnotežu u telu. Detoksikuje telo, a to indirektno pomaže da se poveća apsorpcija joda i smanji otok štitne žlezde.

Ricinusovo ulje

Nekoliko kapi ricinusovog ulja nežno umasirajte na vrat i ostavite da deluje preko noći. Ponavljajte ovo svako veče pre spavanja. Ricinusovo ulje ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju otoka u štitnoj žlezdi. Detoksikuje jetru i pomaže u pretvaranju T4 u aktivni T3.

Kokosovo ulje

Devičansko kokosovo ulje sadrži visok nivo laurinske kiseline, triglicerida srednjeg lanca, koji se pretvara u monolaurin, ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva, kao i poboljšava metabolizam. Možete ga dodati u svoje tople napitke, smutije i koristiti kao preliv za salatu, kao i za kuvanje.

Bentonit glina

Napravite pastu tako što ćete pomešati 2-3 kašike bentonitne gline sa vodom. Nanesite ovu pastu na vrat i ostavite da se osuši. Isperite je običnom vodom.
Ovu masku od gline nanosite jednom u 2-3 dana i posmatrajte promene u otoku.

Zašto ovo funkcioniše? To je prirodna glina koja pomaže u čišćenju tela od nakupljanja toksina i ima efikasna antimikrobna svojstva.

Morske alge

Skuvajte šaku morskih algi da napravite salatu. Dodajte preliv po vašem izboru.
Uključite alge jednom ili dva puta nedeljno u svoj obrok. Ne više od toga jer nije dobro ako preterate u količini.

Morske alge su dobar izvor joda koji pomaže u proizvodnji tiroidnih hormona. Morske alge takođe sadrže tirozin, aminokiselinu koja pomaže u proizvodnji tiroidnih hormona.

Listovi maslačka

Za ovaj recept biće vam potrebna šaka listova maslačka, 1 kašika pročišćenog putera (ghee) i voda. Iseckajte listove i dodajte vodu da biste napravili pastu. Dodajte u pastu pročišćeni puter i zagrevajte smešu nekoliko minuta dok ne postane mlaka.
Nanesite ovo na vrat i držite ga 15-20 minuta pre nego što je isperete.  Ponavljajte ovo svaki dan nedelju dana.

Listovi maslačka imaju antioksidativna svojstva i pokazuju antiinflamatorna dejstva. Dakle, ova pasta može smanjiti oticanje štitne žlezde i ublažiti povezane simptome.

meteo021 / gettyimages.com