Ajurvedska masaža glave: Evo šta možete da uradite za sebe da se opustite

by | 14.02.2024
Ajurvedska masaža glave: Evo šta možete da uradite za sebe da se opustite

Sati i sati ispred monitora, previše obaveza i nedostatak vremena su predispozicije za stres i glavobolju. Otkrijte kako ajurvedska masaža glave može da vam pomogne da se opustite. 

S obzirom na stres, sigurni smo da bi mnogi od vas bili raspoloženi da odu na masažu kako bi se opustili. Ali, mnogi nemaju vremena, ali ni sredstava jer masaže nisu jeftine. U tom slučaju možete da praktikujete ajurvedsku masažu glave kako biste se oslobodili stresa i revitalizirali na kraju teškog dana.

Ajurvedska masaža glave protiv stresa

Prema ajurvedi, na površini kože postoje brojni senzorni neuroni koji deluju kao moćni kanali za uklanjanje negativnih tenzija i prirodno detoksikaciju. Sve što treba je da pritisnete prave tačke, masirajte da biste smirili telo.

Kao tradicionalni lek, ajurveda takođe stavlja naglasak na praksu redovne samomasaže ili ‘Abhianga’ kako se zove. Terapeutska masaža uz pomoć prave vrste ulja ne može samo da oslobodi stres i anksioznost sa receptorskih tačaka tela, negira nakupljanje toksina, smanji rizik od dobijanja hroničnih infekcija.

Redovna samomasaža takođe jača imunitet. Samomasaža takođe može smiriti vaše doše, ublažiti umor i pojačati cirkulaciju krvi oko nervnih kanala, poboljšati mentalnu budnost, podmazati mišiće i osloboditi se bolesti.

Kako se izvodi masaža glave?

Uz nekoliko jednostavnih koraka, evo kako možete sami da napravite masažu glave kod kuće

Stvari koje će vam trebati:

  • Joga prostirka, ako više volite da legnete i masirate.
  • Peškir i maska za oči.
  • Esencijalno ulje.

Za vašu udobnost, ovu masažu možete raditi ležeći ili sedeći u uspravnom položaju. Držite kosu dalje od čela. Nežno pritisnite dlanove na slepočnice oko minut. To će vas malo opustiti. Potom utrljajte ulje između ruku.

Počnite da masirate potiljak, ispod vlasišta, nežnim kružnim pokretima. Idite nadol kako biste oslobodili pritisak oko ramena i područja ključne kosti. Stavite levu ruku na desno rame blizu vrata i nežno masirajte kružnim pokretima. Ponovite postupak sa drugom rukom. Na kraju, lagano masirajte celu glavu. Na kraju prekrijte lice rukama. Sveukupno ova masaža traje oko pet minuta. Potom lezite, zatvorite oči i mirujte 15 minuta. Zatvorite oči i očajite se.

Koje ulje je idealno za ovu masažu?

Iako možete koristiti različite vrste ulja koje su vam dostupne, važno je shvatiti da različita ulja služe različitoj svrsi. Proučavanje svojstava bilo kog ulja pre upotrebe je važno.

Korišćenje kokosovog ulja, koje se veoma često koristi u ajurvedskim praksama, podstiče lečenje i takođe hladi telo. Takođe je pun hranljivih materija koje su korisne za telo. Pošto je obično dostupan, ovo je nešto što možete koristiti.

Susamovo ulje je još jedno često korišćeno i dostupno ulje koje je dobro za masažu i terapeutske potrebe. Smatra se da deluje protivupalno, ublažava bol, kao i suzbija napetost oko važnih mišića u telu. Iz istog razloga, koristi se i kao kućni lek za lečenje upale zglobova. Iz istog razloga, takođe je slavljen kao kralj svih ulja.

 

deeepblue / gettyimages.com

PROČITAJTE I OVO