5 korisnih saveta za ublažavanje i sprečavanje bolova u stomaku

by | 01.05.2024
5 korisnih saveta za ublažavanje i sprečavanje bolova u stomaku

Pojava bolova u stomaku je uobičajena nelagodnost koja može uticati na ljude svih uzrasta i stilova života. Poznavanje uzroka i mogućih tretmana je ključno.

Ko nikada nije iskusio dosadan bol u stomaku? Bilo nakon obilnog obroka, u situacijama intenzivnog stresa ili kao posledica loših navika u ishrani, grčevi u stomaku se mogu pojaviti u bilo kom trenutku, podsećajući nas na važnost brige o zdravlju varenja.

Ako često pate od nelagodnosti u stomaku, važno je da preduzmete proaktivne mere kako biste vodili računa o svom zdravlju i sprečili tegobe u budućnosti. Od održavanja uravnotežene ishrane do razmatranja lekova bez recepta za lečenje bolova u stomaku, sledeći saveti mogu biti od velike pomoći:

Kako efikasno ublažiti bol i sprečiti pojavu bolova u stomaku?

Učenje da ublažite bolove u stomaku može imati veliki uticaj na kvalitet vašeg života ako obično patite od blagog osećaja nelagodnosti u tom području ili oštrog, upornog bola. Nastavite da čitate i naučite neke od najboljih saveta da se oslobodite ovih neprijatnosti i povratite kontrolu nad zdravljem stomaka.

1. Prepoznajte moguće uzroke

Prema informacijama sa klinike Majo, bol u predelu stomaka može biti iz više razloga. I iako je većina njih obično uobičajena (kao što su akumulacija gasova ili loše varenje), drugi mogu biti ozbiljniji i zahtevaju hitnu stručnu pažnju. Među glavnim uzrocima stomačne tegobe su:

Loša ishrana: Konzumiranje masne, začinjene ili prerađene hrane može iritirati stomak i izazvati bol u stomaku.

Stres: Epizode ​​anksioznosti i stresa često utiču na probavni sistem.

Gastrointestinalne infekcije: Neki virusi, bakterije i paraziti mogu izazvati zapaljenje u gastrointestinalnom traktu i izazvati akutnu nelagodnost.

Intolerancija na hranu: Netolerancija na određenu hranu često uzrokuje bol, gasove, dijareju i druge probavne simptome.

Refluks kiseline: Gastroezofagealni refluks može izazvati žgaravicu, pa čak i bol u grudima.

Sindrom iritabilnog creva (IBS): Obično izaziva bol u stomaku, nadimanje i promene u navikama creva.

Lekovi: Pojedini lekovi mogu da iritiraju stomak kao neželjeni efekat njihove konzumacije.

Ako patite od akutnog bolova u stomaku, od vitalnog je značaja da se obratite lekaru radi pravilne dijagnoze i lečenja.

2. Uravnoteženom ishranom protiv bolova u stomaku

Zdrava ishrana je jedan od stubova za srećan stomak i sprečavanje gastrointestinalnih tegoba. Da biste to postigli, preporučljivo je odabrati meku i lako svarljivu hranu (kao što su pirinač, piletina, riba i kuvano povrće), a izbegavati masnu, začinjenu i prženu hranu koja može da iritira stomak.

Kontrolisanje porcija i odabir manjih obroka tokom dana mogu pomoći da se izbegne osećaj težine. Pored toga, uključivanje hrane bogate rastvorljivim vlaknima, kao što su ovas i jabuke, kao i probiotika, kao što su obični jogurt i kiseli kupus, može unaprediti pravilnost creva i zdrav balans bakterija u crevima.

3. Naučite da upravljate stresom

Kada patite od grčeva u stomaku ili bolova, dišite duboko, pijte vodu, primenite toplotu i održavajte udoban položaj.
Stres može izazvati uznemireni stomak i pogoršati probleme sa varenjem. Da biste to upravljali, možete vežbati duboko disanje da biste smirili nervni sistem i smanjili napetost u telu. Ova vežba je takođe od velike pomoći kada imate bolove u stomaku.

Zapamtite da redovna fizička aktivnost, kao što je hodanje ili vežbanje joge, može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju zdravlja probave. Isto tako, uključivanje tehnika opuštanja, kao što su meditacija ili svesnost, takođe može biti od koristi.

Disanjem pobedite bolove u stomaku

Disanjem pobedite bolove u stomaku

Ako osećate da u stresnoj ili anksioznoj situaciji vaš stomak prvi plaća posledice, pokušajte da ostanete mirni i da dišete, uspostavite zdrave granice svojih odgovornosti i tražite emocionalnu podršku kada vam je potrebna.

4. Ostanite dobro hidrirani

Voda igra ključnu ulogu u procesu varenja i može pomoći u sprečavanju zatvora, uobičajenog faktora uznemirenog stomaka. Pored toga, adekvatna hidratacija može ublažiti iritaciju sluznice želuca i smanjiti žgaravicu.

Preporučljivo je piti dva litra vode tokom dana, posebno tokom i posle jela, kako bi creva radila pravilno i olakšala varenje. Voda sa limunom takođe može biti osvežavajući i zdrav način da ostanete hidrirani i promovišete zdravlje probavnog sistema.

5. Lekovi

Lekovi bez recepta mogu pomoći u ublažavanju bolova u stomaku i smanjenju upale i preosetljivosti. Ako stomačne tegobe ne prestanu i gore navedene preporuke ne pružaju dovoljno olakšanje, antacidi za gorušicu ili lekovi za bol u stomaku mogu biti od pomoći.

Oni pružaju privremeno olakšanje dok radite na identifikaciji i rešavanju osnovnog uzroka vaših simptoma. Lekovi bez recepta mogu biti korisno sredstvo za ublažavanje povremenih stomačnih tegoba, ali ih ne treba koristiti kao dugoročno rešenje bez nadzora lekara.

Pratite ove savete da biste ublažili bol u stomaku

Nelagodnost u stomaku može pogoditi bilo koga u najmanje očekivanom trenutku, ali kada se ponovo pojavi, ključno je pronaći pravovremena rešenja. Zbog toga je od suštinskog značaja da obratite pažnju na signale koje nam naše telo šalje i da preduzmete proaktivne mere za rešavanje bilo kakve probavne nelagodnosti.

Međutim, važno je zapamtiti da je svaka osoba jedinstvena i da može zahtevati individualizovan pristup da bi se pronašlo olakšanje. Dakle, ako koristite gore navedene strategije, ali vaša stomačna tegoba i dalje traje ili se pogoršava, trebalo bi da potražite stručnu medicinsku pomoć da biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

brizmaker / gettyimages.com