4 razloga za bol u stomaku nakon jedenja orašastih plodova i šta učiniti u vezi s tim

by | 09.06.2024
4 razloga za bol u stomaku nakon jedenja orašastih plodova i šta učiniti u vezi s tim

Postoji nekoliko faktora koji mogu izazvati bol u stomaku nakon jedenja orašastih plodova. Saznajte koji su to faktori, kako da ih izbegnete i sprečite ovu neugodnost sa stomakom.

Orašasti plodovi su među najhranljivijim namirnicama, puni mononezasićenih masti, vlakana i minerala poput magnezijuma i kalijuma, zdravih za srce. Stoga bi vas moglo iznenaditi ako jedenje orašastih plodova – bilo orašastih plodova, poput badema i indijskih oraščića, ili kikirikija – dovodi do bolova u stomaku i nelagodnosti.

Da li vam se javlja bol u stomaku kada pojedete orašaste plodove?

Haje da zajedno istražimo zašto se javlja taj simptom i na koje stvari bi trebalo da obratite pažnju.

1. Bol u stomaku se javlja zbog fitinske kiseline

Orašasti plodovi i semenke prirodno sadrže jedinjenje koje se zove fitinska kiselina. Ova jednjenja štite plod od preranog nicanja. Problem je što za neke ljude fitinska kiselina iritira probavni sistem. Takođe, tu su i tanini prisutni u orah pekana i orasima koji nekim ljudima stvaraju probleme sa stomakom.

Možda ste osetljiviji na određena jedinjenja od drugih. Neki orašasti plodovi mogu da vas pogoršaju, dok drugi ne, a praćenje simptoma u dnevniku hrane može vam pomoći da precizno odredite počinioca.

2. Netolerancija na hranu

Bol u stomaku izazvan orašastim plodovima verovatno nije alergija na hranu, što je proces koji uključuje vaš imuni sistem i dolazi sa mogućnošću anafilaktičke (ili reakcije celog tela). Prava alergija na orahe je veća verovatnoća da će izazvati simptome kao što su  kašalj, koprivnjača ili oticanje jezika nego bol u stomaku.

Ako imate netoleranciju na orašaste plodove, možete osetiti simptome 1 do 4 sata nakon što ih pojedete, a uz bolove u stomaku možete imati i glavobolju i mučninu. A, bol nije jedini GI simptom koji možete iskusiti: netolerancija na orašaste plodove takođe može izazvati nadimanje i gasove.

3. Veličina porcije

Koliku porciju jedete u jednom dahu? Vaše telo može imati problema sa varenjem velike količine masti odjednom, posebno ako jedete brzo. Imajte na umu da ako jedete previše orašastih plodova odjednom, to može biti zato što vam nešto nedostaje u ishrani negde drugde.

Pametna porcija orašastih plodova je uglavnom oko 30 g, a izuzetak su brazilski orasi. Moguće je, iako retko, dobiti previše selena (ponekad se naziva trovanje selenom) ako preterate sa brazilskim orašastim plodovima. Da biste bili sigurni, najbolje je da se držite samo jednog ili dva brazilska oraha, a ne jedne unce kako ne biste predozirali orašastim plodovima.

4. Gas i nadimanje

Orašasti plodovi su puni vlakana. Sve u svemu, ovo je dobra stvar – vlakna mogu pomoći u normalizaciji pokreta creva i promovisanju zdravlja creva. Ali ako vaše telo nije naviklo da jede puno hranljivih materija, grickalice bogate vlaknima poput orašastih plodova mogu dovesti do gasova i nadimanja. A taj nagomilani gas može izazvati – pogađate – bol u stomaku.

Da biste izbegli ovaj problem, postepeno dodajte hranu bogatu vlaknima poput orašastih plodova u ishranu tokom nekoliko nedelja da biste svom telu dali vremena da se prilagodi,

Saveti

Evo nekoliko prirodnih lekova za uznemireni stomak koji mogu pomoći:

  • Jedite običnu hranu koja ne izaziva iritaciju kao što su banane, pirinač, sos od jabuke i tost.
  • Jedite hranu bogatu probioticima poput jogurta ili kefira.
  • Piti dosta vode.
  • Pijte čaj od đumbira ili korena sladića.

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako imate jak bol u stomaku nakon jedenja orašastih plodova ili ako je vaš bol praćen povišenom temperaturom.

Julio Ricco / gettyimages.com