6 kućnih lekova za zdrav stomak: Sprečavaju bolove i tegobe s varenjem

by | 01.07.2024
6 kućnih lekova za zdrav stomak: Sprečavaju bolove i tegobe s varenjem

Postoje prirodne alternative koje mogu biti efikasne u ublažavanju bolova u stomaku i drugih mogućih tegoba nakon jela. Ovo su namirnice za zdrav stomak.

Kako stručnjaci ističu, funkcionalni gastrointestinalni poremećaji su jedna od najčešćih pritužbi kod lekara. Neki od njih, kao što su žgaravica i refluks, mogu biti neverovatno dosadni i teško ih je kontrolisati. Da bismo vam pomogli da pronađete olakšanje, danas ćemo vam pokazati najbolje prirodne štitnike za stomak.

Kućni lekovi zdrav stomak

Mnogi se okreću pojedinim lekovima bez lekarskog recepta kako bi ublažili tegove s varenjem. Treba napomenuti da njihova redovna konzumacija može dovesti do drugih komplikacija. Neželjeni efekti koji se njima pripisuju nakon ponovljene i prekomerne upotrebe su osteoporoza, oštećenje bubrega, demencija, nedostatak mikronutrijenata, infekcije i rak želuca.

Postoji li prirodna alternativa? Jasno je da, pre svega, moramo znati uzrok stomačnih tegoba. Za ovo je uvek potrebno konsultovati lekara. On ili ona će pronaći tačan uzrok, predložiti promene u životnim navikama i odobriti upotrebu prirodnih štitnika za želudac, ako je potrebno.

6 sredstava za zdrav stomak

Da bismo imali dobro probavno zdravlje, moramo voditi računa o tome koju vrstu hrane svakodnevno serviramo na tanjir. Gastrični refluks je obično problem koji se javlja najčešće. Neophodno je da počnemo da povećavamo potrošnju svežeg, pa čak i sirovog voća i povrća. Razlog? Sadrže enzime koji blagotvorno deluju na stomačno tkivo. Ovo su neke od tih namirnica:

1. Jabuke

Pored svojih antiinflamatornih i diuretičkih svojstava, ovo voće je bogato pektinom i glicinom, prirodnim antacidom koji ga čini jednom od najpreporučljivijih namirnica u slučaju žgaravice.
Jabuka je lagano i vrlo probavljivo voće. Kao i svaka hrana bogata vlaknima, pomaže u poboljšanju crevnog tranzita. Iako može izgledati kontradiktorno, deluje kao blagi laksativ u slučaju zatvora (sirov i oljušten) i, zauzvrat, doprinosi formiranju crevnog bolusa u slučajevima dijareje (oljušten, narendan i oksidovan).

2. Soda bikarbona

Zahvaljujući svojim alkalnim svojstvima, soda bikarbona je jedan od najefikasnijih prirodnih zaštitnika stomaka. Poznato je da je efikasan, iako prekomerna upotreba može izazvati poremećaje kao što su hipokalemija, hiponatremija i hipohloremija. Međutim, preporučljivo je da ga ne uzimate u slučaju hipertenzije ili ako pratite dijetu sa malo natrijuma

Ne oklevajte da dodate kašičicu pomešanu u čašu vode kako biste pomogli u borbi protiv problema sa varenjem, sve dok to radite sporadično. Pre nego što redovno koristite ovaj domaći štitnik za želudac, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom.

3. Organsko jabukovo sirće

Jabukovo sirće sprečava refluksa i pomaže varenje. Posebno je koristan u vremenima epizoda akutnog refluksa. Pretpostavlja se da može modulirati aktivnost digestivnih enzima, a studije navode da može poboljšati pražnjenje želuca.

Imate li jabukovog sirćeta kod kuće? Uverite se da je organski, jer to osigurava da su njegova svojstva optimalna i što prirodnija. Samo dodajte kašičicu (5 ml) jabukovog sirćeta u čašu vode (200 ml) i popijte pre jela.

4. Infuzije kamilice

Ukusna, opuštajuća i zdrava, infuzija kamilice – a posebno njeni suvi cvetovi – pomoći će nam da rešimo razne probleme sa varenjem. Korišćen je za lečenje stomačnih tegoba u starosti, kao što je refluks.

Kamilica je prirodna alternativa za ublažavanje žgaravice. Takođe je jedan od najpoznatijih zaštitnika želuca koji može da popravi i zaštiti sluznicu želuca zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima. Zapamtite da je važno piti ovu infuziju na sobnoj temperaturi, nikada hladnu ili veoma vruću. Dodajte ga pre svakog obroka kako biste se pobrinuli za želudačnu membranu.

5. Sladić

Zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima, sladić može stvoriti zaštitni gel na zidu želuca kako bi ga zaštitio od kiselina koje se pojavljuju u varenju.
Ekstrakt korena sladića je korišćen za pravljenje preparata protiv želučanih tegoba,  a stručnjaci veruju da su njegova antibakterijska svojstva veoma korisna protiv različitih gastrointestinalnih poremećaja.

6. Sok od svežeg kupusa

Specijalisti preporučuju unos svežeg kupusa kao prirodnu i bezbednu metodu za rešavanje peptičkih ulkusa. To je zato što je prirodno antiinflamatorno, pored toga što ima antibakterijska svojstva koja ubrzavaju proces zarastanja zida želuca. Možete ga uključiti na prazan stomak u svoju svakodnevnu ishranu.

Na kraju, želimo da ponovimo da upotreba ovih prirodnih štitnika za stomak ne zamenjuje sprovođenje preventivnih mera, niti tretman koji predlaže lekar. Prvo i najvažnije, uvek pratite indikacije svog lekara i koristite ove domaće alternative pod njegovim ili njenim nadzorom.

nitrub / gettyimages.com