SLADIĆ UBLAŽAVA MUČNINU, BOL U STOMAKU I GORUŠICU, A DOBAR JE I ZA ČIR

by | 10.04.2022
sladic-ublazava-mucninu-bol-u-stomaku-i-gorusicu-a_sladic-ublazava-mucninu-bol-u-stomaku-i-gorusicu-a-dobar-je-i-za-cir.png

Koristi se vekovima u tradicionalnoj medicini za lečenje kašlja, čira na želucu, regulisanje varenja

Sladić ili slatki koren je biljka koja sadrži više od sto pedeset lekovitih jedinjenja koja snažno jačaju imunitet. Koristi se vekovima u tradicionalnoj medicini za lečenje kašlja, čira na želucu, regulisanje varenja. Iako ima mnoge prednosti, sladić se ne savetuje svima. Glicirizinska kiselina uzrok je pojačanog izlučivanja kalijuma i zadržavanja natrijuma i vode u telu, usled čega može da dođe do povećanja krvnog pritiska i hipokalemije (smanjenog nivoa kalijuma).

Glicirizinska kiselina je materija koja sladiću daje pedeset puta slađi ukus od saharoze. Sladić se koristi kao zaslađivač u slatkišima, smatra se da neka od jedinjenja sladića imaju antivirusna i antimikrobna svojstva. Kliničke studije koje istražuju prednosti sladića dale su, za sada, obećavajuće rezultate.

Može da ublaži infekcije kože

Ekcem je neprijatno stanje praćeno svrabom i crvenilom. Ekstrakt Glicirrhiza glabra, ili ekstrakt korena sladića, može biti efikasan borac protiv bakterija koje mogu da zaraze kožu. Utvrđeno je antimikrobno dejstvo na bakteriju Staphylococcus aureus, koja može izazvati infekcije kože, kao što su impetigo, celulitis i folikulitis.

Ublažava tegobe u stomaku

Glabridin i glabren, flavonoidi u korenu sladića, efikasni su za ublažavanje nelagodnosti u stomaku. Smanjuju mučninu, bol u stomaku i gorušicu. Infekcija bakterijom Helicobacter pilory može izazvati peptični čir. Istraživanja sugerišu da ekstrakt sladića može delovati protiv bakterije H. pilory. Kliničko ispitivanje na sto dvadeset ljudi pokazalo je da dodavanje ekstrakta sladića može potpuno da uništi H. Pilory.

Pomaže u lečenju hepatitisa C

Glicirizin je sastojak sladića koji može pomoći u lečenju hepatitisa C, koji, ako se ne leči, može dovesti do ciroze jetre. Istraživači su utvrdili da glicirizin deluje na hepatitis C. Lekari u Japanu koriste injekcije glicirizina za lečenje osoba sa hroničnim hepatitisom C, koje ne reaguju na tretmane uobičajenim lekovima.

Sprečava karijes

Neka istraživanja naglašavaju da sladić može delovati protiv bakterija koje izazivaju karijes. Međutim, iako je sladić pokazao antibakterijsko dejstvo u laboratorijskim uslovima, studije na ljudima još nisu dokazale da zaista i ima moć u borbi protiv karijesa. Utvrđeno je da ima sposobnost da inhibira rast oralnih bakterija, pa se pretpostavlja da bi u budućnosti mogao da bude korišćen u borbi protiv karijesa.

Lek protiv bolova u grlu

U tradicionalnoj medicini sladić se koristi i kao lek protiv bolova u grlu. Istraživači su utvrdili da grgljanje rastvora sladića,  petnaest minuta pre operacije, smanjuje učestalost i težinu bolova u grlu posle anestezije.

 Kako ga koristiti

 Sladić je dostupan u obliku tableta za žvakanje, tečnog ekstrakta, kapsula, praha. Savetuje se mešanje sladića sa gelom aloe vere, kao pomoć u lečenju ekcema. U obliku čaja sladić se koristi za lečenje upale grla, ekstrakt sladića je odličan tretman za probleme sa stomakom. Ne bi trebalo konzumirati slatkiše, čajeve ili suplemente od sladića tokom dužeg perioda, bez lekarskog nadzora.

Trudnice ne bi trebalo da ga koriste

 Sladić se ne preporučuje trudnicama. Jedna studija tvrdi da gliciriza u sladiću može da ošteti razvoj mozga fetusa i dovede do kognitivnih problema kasnije u životu. Starija studija čak navodi da upotreba sladića tokom trudnoće može dovesti do prevremenog porođaja.

Sladić se ne preporučuje ni pacijentima koji koriste lekove za snižavanje kalijuma, kao i onima koji upotrebljavaju lekove protiv hipertenzije, diuretike, lekove za normalizaciju srčanog ritma, antikoagulanse, kao što je varfarin (Coumadin). Sladić se ne savetuje pacijentima na terapiji estrogenom, ženama koje koriste pilule za kontrolu rađanja, kao i pacijentima koji koriste kortikosteroide.