Naučna istraživanja: Cimet snižava šećer u krvi, a ovo je dnevna doza

by | 11.02.2024
Cimet snižava šećer u krvi

Istraživači su otkrili da uzimanje suplemenata koji sadrže cimet može pomoći u smanjenju nivoa glukoze (šećera) u krvi kod gojaznih i predijabetičara.

Cimet se vekovima koristio kao začin, ulje za pomazanje i kao terapeutsko sredstvo. Stari Egipćani su ga koristili za aromu i aromu, a Rimljani su ga koristili za lečenje respiratornih i stomačnih oboljenja.

Cimet snižava šećer u krvi

Zdravstvene prednosti cimeta su temeljno proučavane u novije vreme. Prema studijama, začin može imati antibakterijska, antidijabetička, antiinflamatorna, antioksidativna, pa čak i antikancerogena svojstva.

Istraživači su otkrili da uzimanje suplemenata koji sadrže cimet može pomoći u smanjenju nivoa glukoze (šećera) u krvi kod gojaznih i predijabetičara.

Cimet: Naučna studija

Za četvoronedeljno randomizovano, dvostruko slepo ispitivanje suplementacije cimetom, istraživači su upisali 18 osoba sa predijabetesom, stanjem u kome su nivoi glukoze u krvi stalno visoki i može dovesti do dijabetesa tipa 2, prekomerne težine ili gojaznosti.

Prvo, oni su uputili učesnike da se uzdrže od svih namirnica koje sadrže cimet i da prate  dijetu sa niskim sadržajem polifenola, što je ishrana bogata jednostavnim ugljenim hidratima. Dijeta je trajala dve nedelje. Zatim su ispitanike nasumično podelili u dve grupe: jednu za lečenje cimetom, a drugu za placebo.

Šta su dobijali učesici studije

Svakoj grupi dali su 16 vizuelno identičnih kapsula dnevno, 8 koje treba uzimati uz doručak i 8 uz večeru. Kapsule grupe za tretman  sveukupno su sadržale 4 g cimeta (dnevna doza), dok je svaka placebo kapsula sadržala samo 4 g maltodekstrina (dnevna doza).

Ispitanicima je naloženo da se pridržavaju svoje ishrane i da uzimaju kapsule prema uputstvima istraživača u trajanju od četiri nedelje. Posle četiri nedelje, istraživači su promenili grupe nakon dvonedeljnog perioda “ispiranja” tokom kojeg nisu uzimali nijednu kapsulu. Istraživači i subjekti nisu bili svesni kome je dat placebo, a kome cimet.

Istraživači su koristili uređaj za kontinuirano praćenje glukoze, koji je bio pričvršćen za nadlakticu i procenjivao nivoe glukoze svakih 15 minuta da bi pratili nivoe glukoze u krvi učesnika.

Učesnici na cimetu dosledno su pokazivali niže nivoe glukoze u krvi i niže vrhove glukoze u odnosu na one na placebu, prema kontinuiranom praćenju glukoze.

Kako ovaj začin deluje na insulinsku osetljivost

Cimet može pomoći zdravlju creva: Bifidobacterium i Lactobacillus su korisne bakterije koje mogu ojačati funkciju crevne barijere i smanjiti sistemsku upalu. Povećana insulinska osetljivost je u korelaciji sa smanjenom upalom.

Kratkolančane masne kiseline, kao što su butirat, acetat i propionat, nastaju kada korisne bakterije fermentišu dijetalna vlakna. Ove masne kiseline mogu poboljšati osetljivost na insulin i regulisati potrošnju i skladištenje energije, što može poboljšati metabolizam glukoze.

Ostale zdravstvene prednosti cimeta

Cimet se može pohvaliti brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući njegovu sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi, što ga čini korisnim za one sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom.

Bogat antioksidansima, pomaže u borbi protiv zapaljenja i oksidativnog stresa, smanjujući rizik od hroničnih bolesti. Njegova antimikrobna svojstva pomažu u borbi protiv infekcija i unapređenju oralnog zdravlja.

Pored toga, cimet podržava zdravlje srca tako što snižava nivo holesterola i krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Štaviše, može pomoći u kontroli težine tako što poboljšava metabolizam i smanjuje žudnju.

Uključivanje cimeta u vašu ishranu može doprineti opštem blagostanju i promovisati zdraviji način života.

bhofack2 / gettyimages.com

Možda će vas zanimati