Efikasni prirodni sastojci koji pomažu u smanjenju nivoa šećera u krvi

by | 20.03.2024
Efikasni prirodni sastojci koji pomažu u smanjenju nivoa šećera u krvi

Bilje i ajurvedske biljke su stekle popularnost kao prirodni sastojci u oblasti kontrole šećera u krvi zbog svoje sposobnosti da pomognu u prirodnoj regulaciji nivoa glukoze.

 

Mnogi ljudi su u potrazi za letetnativnim terapijama, odnosno prirodne lekove koji su vekovima korišćeni za bolje zdravlje u obilju prirode. Bilje i ajurvedske biljke su stekle popularnost u oblasti kontrole šećera u krvi zbog svoje sposobnosti da pomognu u prirodnoj regulaciji nivoa glukoze.

Prirodni sastojci regulišu šećer u krvi

Dijabetes tipa 2 je hronično stanje koje se karakteriše povećanim nivoom šećera (glukoze) u krvi. Ovaj oblik dijabetesa obično se razvija postepeno tokom vremena i može biti povezan s genetskim faktorima, gojaznošću, nezdravim načinom ishrane i nedovoljnom fizičkom aktivnošću.

U dijabetesu tipa 2, telo ili ne proizvodi dovoljno insulina (hormona koji reguliše nivo šećera u krvi) ili ne koristi insulin efikasno. Kada ćelije postanu otporne na insulin ili telo proizvede nedovoljno insulina, glukoza se zadržava u krvi umesto da ulazi u ćelije radi energije, što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi.

Prirodni sastojci mogu da pomognu u slučaju dijabetesa

Evo nekih od ovih moćnih biljaka i kako one mogu smanjiti nivo šećera u krvi.

Nim

Biljka nim (neem), dobro je poznata u ajurvedskoj medicini po raznim zdravstvenim prednostima. Nim obiluje bioaktivnim jedinjenjima, ima antidijabetičke efekte povećavajući osetljivost na insulin i podstičući ćelijsko uzimanje glukoze.

Konzumiranje listova ili ekstrakata nima može pomoći u smanjenju komplikacija povezanih sa dijabetesom i pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi.

Cimet

Osim svoje kulinarske privlačnosti, cimet je takođe hvaljen je zbog svoje neverovatne sposobnosti da kontroliše nivo šećera u krvi. Prema studiji objavljenoj u Journal of Traditional and Complementary Medicine, cimet pomaže da se poboljša osetljivost na insulin i snizi nivo šećera u krvi tokom posta.

Začinite hranu i piće sa malo cimeta kako biste na ukusan način pomogli u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

​Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojoj živopisnoj boji i lekovitim svojstvima. To je moćan sastojak poznat po svojim antiinflamatornim i antidijabetičkim svojstvima, kurkumin.

Kurkumin može pomoći u smanjenju insulinske rezistencije i nivoa glukoze u krvi. Dodavanje kurkume u hrani u obliku čajeva ili zlatnog mleka može poboljšati vaše zdravlje uopšte.

Piskavica

Piskavica ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, od kojih je jedna sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi. Seme piskavice sadrži rastvorljiva vlakna i supstance poput trigonelina koje mogu da povećaju osetljivost na insulin i kontrolišu metabolizam glukoze.

Kontrola glikemije se može poboljšati jedenjem semena piskavice natopljene vodom ili dodavanjem u hranu.

​Amla

Amla, koja se naziva i indijski ogrozd, veoma je cenjena zbog svojih jakih antioksidativnih sposobnosti i visokog sadržaja vitamina C. Ovo supervoće poboljšava funkciju pankreasa i snižava šećer u krvi, pokazujući antidijabetička svojstva. Konzumiranje amle u obliku svežeg voća, soka ili praha može pomoći u održavanju optimalnog metaboličkog zdravlja.

anatchant / gettyimages.com