Zabrinuti ste jer vam opada kosa? Ovi vitamini i minerali mogu da pomognu

by | 20.03.2024
Zabrinuti ste jer vam opada kosa? Ovi vitamini i minerali mogu da pomognu

Da li ste zabrinuti što vam opada kosa i pokušavate da nađete rešenje? Dermatolozi se slažu da je u većini slučajeva reč o deficitu vitamina i minerala. Saznajte o kojima je reč.

 

Da li vam je muka od borbe protiv opadanja kose i žudnje da pokažete svoju bujnu kosu koja odiše snagom i zdravljem? Morate znati da se zdravlje i lepota vaše kose takođe mogu poboljšati koncentrisanjem na uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima, mineralima i antioksidansima, kao i korišćenjem pravih tehnika nege kose.

Zabrinuti ste jer vam opada kosa?

Zdrava griva može vam dati samopouzdanje koje dolazi uz pravilnu mešavinu hranljivih sastojaka i holističku negu kose. Ne tražite dalje od ovih pet vitalnih hranljivih sastojaka, koji su pažljivo odabrani da hrane vašu kosu iznutra ka spolja i uspešno zaustavljaju gubitak kose.

Ako vam opada kosa biotin može da pomogne

„Vitamin za kosu“, biotin (vitamin B7), neophodan je za očuvanje čvrstine dlake. Ovaj vitamin povećava sintezu keratina, proteina koji kosi daje njenu strukturu, što rezultira punijom, debljom kosom i manje lomljenja i gubitka.

Omega-3 masne kiseline​ hrane kosu

Omega-3, masne kiseline kojih ima u izobilju u lanenom semenu i ribljem ulju, posebno su važne za održavanje obimne kose i očuvanje zdravlja kože glave. Oni hrane folikule kose, povećavaju cirkulaciju vlasišta i smanjuju upale, čineći kosu sjajnijom i jačom kao rezultat.

Vitamin D​ povoljšava rast kose

Stanje i gubitak kose su povezani sa nedostatkom vitamina D. Ovaj esencijalni vitamin pomaže u kontroli ciklusa rasta kose i stimuliše folikule dlake. Dobijanje dovoljno vitamina D iz suplemenata ili izlaganjem suncu može pomoći da se zaustavi gubitak kose i podstakne rast deblje, zdravije kose.

Gvožđe​ protiv opadanja kose

Čest uzrok gubitka kose, posebno kod žena je anemija zbog nedostatka gvožđa. Da bi folikuli dlake dobili kiseonik, koji podržava razvoj i popravku ćelija, gvožđe je neophodno. Uzimanje suplemenata gvožđa može pomoći da se obnovi rast kose, obnovi iscrpljene zalihe, da vam kosa obimna i zaustavi dodatni gubitak kose izazvan nedostatkom gvožđa.

​​Cink​ za gušću kosu

Ovaj mineral u tragovima je neophodan da bi koža glave bila zdrava i podstakla rast nove kose. Cink podstiče sintezu keratina, proteina koji čini pramenove kose, smanjuje perut i svrab i pomaže u kontroli proizvodnje ulja u koži glave. Dodaci cinka pomažu u poboljšanju snage folikula dlake, smanjenju gubitka kose i podstiču rast deblje, zdravije kose.

Pre nego što počnete sa bilo kojim novim režimom suplemenata, neophodno je razgovarati sa lekarom, jer se zahtevi svake osobe mogu razlikovati u zavisnosti od brojnih varijabli, uključujući starost, pol i osnovne zdravstvene probleme.

Prostock-Studio / gettyimages.com