Ajurvedom protiv grčeva u mišićima: Dokazani prirodni lekovi za ublažavanje bolova u nogama

by | 21.03.2024
Ajurvedom protiv grčeva u mišićima: Dokazani prirodni lekovi za ublažavanje bolova u nogama

Određeni jednostavni kućni lekovi iz cenjene ajurvedske prakse pomažu u smirivanju upaljenih mišića nogu i pomažu u borbi protiv grčeva. Saznajte koji su to sastojci i kako se koriste

 

Grčevi mišića su prilično uobičajeno stanje koje se često javlja i kod muškaraca i kod žena, među svim starosnim grupama. Odnosi se na naglu i nevoljnu kontrakciju određenog skupa mišićnih grupa u telu, što uvek rezultira stalnim bolom sve dok se vezivna tkiva ne mogu ponovo proširiti i postići opušteno stanje.

Ajurvedom protiv grčeva

Iako se grčevi mišića mogu javiti u rukama, šakama, stopalima i stomaku, najčešće se javljaju u predelu ispod kukova – u prednjem i zadnjem delu butina, kao i u potkolenicama i listovima.

Primarni uzroci grčeva u mišićima uključuju dehidraciju, smanjeno dovod krvi u noge, nedostatak minerala kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i/ili natrijuma.

Samo u retkim slučajevima oni su podstaknuti zbog kompresije kičmenog nerva ili lokalizovanog krvnog ugruška i stoga zahtevaju odgovarajuću medicinsku negu za lečenje osnovnih zdravstvenih anomalija u takvim situacijama.

Prirodni tretmani protiv grčeva

Većina slučajeva grčeva u mišićima može se lečiti jednostavnim merama samopomoći kao što je nanošenje toplog/hladnog obloga na bolne noge, konzumiranje adekvatne vode, tečnosti, hranljive hrane i odmaranje tela, pored uzimanja mineralnih suplemenata.

Međutim, prilično često, osetljivost i upala u zgrčenim nogama i dalje traju uprkos ovim utešnim tehnikama i utiču na svakodnevnu produktivnost, bilo na poslu ili kod kuće. Napeti mišići nogu takođe izazivaju mnogo neprijatnosti tokom obavljanja rutinskih zadataka kao što su hodanje, dugo stajanje, trčanje ili vežbanje, penjanje uz stepenice i savijanje tela.

Ajurvedski pristup

Da bi se produžili zategnuti mišići i obezbedilo trenutno ublažavanje bolova, ajurveda, proverena praksa indijske medicine, preporučuje neke veoma efikasne prirodne terapije i biljne mešavine.

U tradicionalnim ajurvedskim tekstovima, grčevi mišića su poznati kao „Mamsa Gata Vata“. Ovaj termin se bukvalno prevodi kao otežana „vata doša“ ili vazdušna, eterična telesna energija povezana sa pokretom, u „mamsi“ ili mišićima. Strategije su stoga na smanjenje intenziteta bola u nogama i vraćanje vata ravnoteže u sistemu.

Garantovano, ovi čudesni organski lekovi će učiniti čuda u smanjenju osetljivosti, ukočenosti mišića nogu i pomoći u brzom oporavku:

Đumbir u prahu – Shunthi

Đumbir je prepun brojnih flavonoidnih antioksidanata i moćnih antiinflamatornih komponenti, koje efikasno opuštaju ograničene mišiće u potkolenicama. Ispijanje čaše tople vode sa 2 kašičice  đumbira u prahu i malo meda nudi trenutno olakšanje od grčeva u mišićima.

Terapija uljem – Snehana

Spoljašnji lek umirujuća masaža uljem jedna je od najboljih metoda za lečenje naprezanja mišića butina i nogu. Masiranjem nogu uljem ašvagande smanjuje osetljivost u tom području.

Indijski ogrozd – Amla

Čaša soka od amle obiluje esencijalnim mineralima u tragovima natrijuma, kalijuma, koji podstiču fleksibilnost i snagu mišića butina i lista. Štaviše, pošto je bogata mnoštvom moćnih antioksidanata, alma podstiče metabolizam i sprečava nakupljanje masti u mišićnim tkivima, pomažući da se ublaži bol u nogama.

Dodatni saveti

Masirajte mesta u nogama gde postoje ukočenost i grčevi, nežno pritiskajući i utapkajući balzame/ulja za ublažavanje bolova. Zatim istegnite mišiće i držite ih u tom položaju do 1 minuta, pre nego što ih polako otpustite. Izvođenje ovog osnovnog pokreta istezanja dva do tri puta dnevno pomaže u opuštanju ukočenih mišića i ublažavanju bolova u nogama.

PeopleImages / gettyimages.com