Grčevi u prstima na nogama? Hajde da pronađemo razlog i rešimo problem

by | 19.05.2024
Grčevi u prstima na nogama? Hajde da pronađemo razlog i rešimo problem

Grčevi u prstima na nogama mogu da se jave  zbog stalne napetosti mišića ili nedostatka kalcijuma u ​​telu. Saznajte na koje načine možete da rešite ovaj problem.

Osećaj grčenja nožnih prstiju svima je poznat. Grčevi mišića mogu se desiti u bilo kom trenutku, a posebno su neprijatni kada nas probude usred noći ili kada se dogode usred treninga. Dva su glavna razloga za takve grčeve: neudobne cipele i nedostatak određenih hranljivih materija u organizmu.

Zašto se javljaju grčevi u prstima na nogama?

Ponekad vam dizajn vaših cipela može naneti više štete od njihove cene. Kada obučete par modernih potpetica, zapamtite da su cipele jedan od razloga zašto vam se grče prsti.

To je stalna napetost mišića koja uzrokuje grčeve. Od ove vrste grča više od drugih pate sportisti i plesači, posebno balerine – kada izvode složene piruete i njihovi nožni prsti su podvrgnuti ekstremnom stresu.

Grčevi u prstima na nogama: U čemu je problem?

Ako niste fudbaler ili balerina, ali vas i dalje muče grčevi u nogama (a pogotovo ako vam se često grče prsti), možda je razlog nedostatak kalcijuma u ​​organizmu.

Problem se može rešiti prelaskom na odgovarajuću ishranu, koja će sadržati hranu bogatu ovim mineralom, a svakako losos i druge vrste ribe. Pored toga, da biste stabilizovali elektrolite u vašem telu, potrebno je da konzumirate vitaminske komplekse kalijuma i vitamina C.

Bilo koje sportsko piće može pomoći da nadoknadite nedostatak natrijuma ili minerala izgubljenih usled prenaprezanja u telu – ovo će takođe pomoći u borbi grčeva mišića. Obavezno pijte puno vode pre i tokom treninga da biste ostali hidrirani.

Kako lekovi mogu da izazovu problem?

Neki lekovi koji se koriste za lečenje astme, visokog holesterola ili visokog krvnog pritiska takođe mogu izazvati uvijanje nožnih prstiju. U ovom slučaju, ako vam je propisan bilo koji od ovih lekova, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što pokušate bilo šta za napade. On će definitivno utvrditi uzrok vaših zgrčenih prstiju i izvršiti prilagođavanja plana lečenja.

Daria Kulkova / gettyimages.com