2 minuta šetnje nakon obroka snižava šećer u krvi

by | 09.11.2023
2 minuta šetnje nakon obroka snižava šećer u krvi

Da li ste znali da šetnja nakon obroka snižava šećer u krvi? Saznajte do kojih su još saznanja došli naučnici.

Izlazak u šetnju nakon obroka može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, čak i ako je to samo na nekoliko minuta, pokazuju nova istraživanja. I ne samo to, nego ova lagana fizička aktivnost donosi nekoliko balgodeti.

Lagana fizička aktivnost snižava šećer u krvi

Vest je objavljena ove godine u časopisu Sports Medicine, u kojoj su istraživači analizirali sedam različitih studija. Naučnici su ispitali kako lagana fizička aktivnost poput stajanja i hodanja utiče na zdravlje srca, uključujući insulin i nivo šećera u krvi, u poređenju sa produženi periodi sedenja.

Nalazi sugerišu da odlazak u laganu šetnju nakon obroka – čak i na samo dva do pet minuta – može poboljšati nivo šećera u krvi, u poređenju sa sedenjem ili ležati posle ručka ili večere. Jednostavno stajanje takođe može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, ali ne u istoj meri kao hodanje.

Na koji način šetanje snižava šećer u krvi

Kada pojedete obrok, naročito onaj koji sadrži ugljene hidrate, normalno je da nivo šećera u krvi ili količina glukoze u krvi privremeno poraste. Ovo je poznato kao skok glukoze nakon obroka. Izaziva ga hormon zvan insulin, koji omogućava glukozi da napusti krvotok i uđe u vaše ćelije gde se koristi za energiju.

Ali ravnoteža između nivoa šećera u krvi i insulina je delikatna — i može brzo da izmakne kontroli. Ako telo konstantno ima veoma visoke skokove šećera u krvi i stoga rutinski ispumpava više insulina,  ćelije mogu na kraju prestati da reaguju na insulin i postanu otporne na insulin. Ovaj prekid ravnoteže može dovesti do predijabetesa i dijabetesa tipa 2.

Istraživači su otkrili da i stajanje i hodanje snižavaju nivoe glukoze nakon obroka u poređenju sa sedenjem. Kontrakcije u skeletnim mišićima koje se javljaju tokom hodanja dovode do povećanja uzimanja glukoze – što znači da radni mišići troše višak glukoze u krvotoku smanjujući potrebu za lučenjem insulina.

Naučici tvrde da ako možete da radite fizičku aktivnost pre tog vrhunca glukoze, obično 60 do 90 minuta nakon jela onda ne može doći do naglog skoka glukoze. Takođe, sugerišu da pokušate da više puta tokom dana dugostrajno sedenje presečete šetnjom ili stajanjem. Tokom radnog dana i uveče, ako je moguće stajati i hodati svakih 20 do 30 minuta, to bi bilo idealno, ako ne svakih 45 do 60 minuta ili šta god je moguće, jer će svaki pokret biti od koristi.

Šta još može da pomogne?

Održavanje nivoa šećera u krvi tokom dana takođe može pomoći u povećanju nivoa energije. Da biste održali nivo šećera u krvi tokom celog dana, neophodno je jesti zdravu ishranu s puno voća i povrća, održavati zdravu težinu i učestvovati u redovnoj fizičkoj aktivnosti. Jedite redovno tokom dana i ne preskačite obroke
Izaberite vodu umesto soka, gaziranih pića ili alkohola.

Ako već imate dijabetes, praćenje nivoa glukoze u krvi je posebno važno za vaše zdravlje. Nivo glukoze u krvi može porasti ili pasti na osnovu mnogih faktora. Zbog toga je važno pratiti te brojke, tako da možete da ostanete u zdravom opsegu.

Ales_Utovko / gettyimages.com