ŠITAKE PEČURKE SMANJUJU UPALE

by | 27.08.2023

Ove pečurke su bogatog ukusa, mnog se korsite u kulinrastvu, ali imaju i brojne zdravstvene prednosti

 

Šitake pečurke bogate su prirodnim bakrom, mineralom koji podržava zdrave krvne sudove, kosti i imuniteta. Takođe imaju antiinflamatorna svojstva, a protein koji sadrže obuhvata svih 18 aminokiselina.

Šitake: Šumski apotekari

Šitake pečurke su takođe bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Dobar su izvor vitamina B kompleksa i vitamina D. Takođe sadrže polisaharide koji pomažu u smanjenju holesterola i jačanju imuniteta. Ove pečurke najviše pomažu u ovim stanjima:

Šitake jačaju umunitet

Polisaharidi u pečurkama, β-glukani, dobro su poznati po svojoj biološkoj aktivnosti vezanoj za imuni sistem. Gljivični β-glukani stimulišu imuni sistem i štite od patogenih mikroba, toksina iz okoline i kancerogena. Lentinan, još jedno jedinjenje u šitake pečurkama, može da stupi u interakciju sa makrofagima, dendritskim ćelijama i drugim imunim ćelijama.

Takođe je utvrđeno da šitake pečurke povećavaju proizvodnju IgA (imunoglobulina A), antitela koje jača imunološku funkciju ćelijskih membrana. Bakar u šitake pečurkama je neophodan za optimalnu urođenu imunološku funkciju, naročito od bakterijskih infekcija i upala.

Sprečavaju pojavu ateroskleroze

Šitake pečurke sadrže bioaktivna jedinjenja koja nude antioksidativnu odbranu. Oni takođe pomažu u sprečavanju oksidacije lipoproteina niske gustine (LDL, ili lošeg holesterola) – i mogu pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze.

Mogu da smanje rizik do raka

Pečurke poseduju antioksidativna, hipoholesterolemična, antitumorska, antikancerogena, imunomodulatorna, antialergijska, nefroprotektivna i antimikrobna svojstva. Aktivne komponente pečuraka odgovorne za njihova svojstva protiv raka su lentinan, kristin i hispolon. Ove pečurke su pokazale antikancerogena svojstva protiv raka dojke, bešike, debelog creva, pluća i prostate.

Dobre su za zdravlje kostiju

Šitake pečurke sadrže pristojnu količinu vitamina D, za koji je poznato da poboljšava mineralnu gustinu kostiju jer ima značajnu bioraspoloživost. Vitamin D je odgovoran za stimulaciju sinteze kalcijuma, pomaže transport proteina u tankom crevu, poboljšava apsorpciju kalcijuma iz ishrane i smanjuje rizik od osteomalacije.

Imaju antivirusno i antibakterijsko dejstvo

Ekstrakt pečurke šitake pokazao je antimikrobnu aktivnost protiv 85% organizama, od kojih su 50% bile vrste kvasca i plesni.

Ali uprkos njihovim zdravstvenim prednostima, njihov unos može imati i neke potencijalne negativne strane. Saznajte više u sledećem odeljku.

Potencijalni neželjeni efekti šitake pečuraka

1. Mogu izazvati gastrointestinalne probleme

Prekomerni unos praha šitake pečuraka može dovesti do eozinofilije i pojačanih gastrointestinalnih simptoma.

2. Mogu izazvati alergijske reakcije

Konzumiranje nedovoljno kuvanih šitake pečuraka može izazvati dermatitis pečuraka šitake ili dermatitis flagelata. Ovaj osip se razvija sporo i brzo se širi tokom 24 sata.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: Marcus Z-pics / gettyimages.com