KUĆNI LEKOVI ZA VRATNI ARTRITIS

by | 27.08.2023

Redovno vežbanje, oblozi, kao i pojedine namirnice mogu da ublaže bolove

KUĆNI LEKOVI ZA VRATNI ARTRITIS  

Vratni artritis ili cervikalna spondiloza karaktesritisčna je po ukočenosti lopatica, vrata, kao i slabosti mišića i glavobolje.

Vratni artritis: Kako ublažiti tegobe

Vratni artritis utiče na vratne zglobove. Pošto hrskavica ima tendenciju da se haba, odgovarajući zglobovi mogu osetiti pritisak i kao rezultat toga, javlja se bol u vratu. Iako postoje dostupni medicinski tretmani, ovi kućni lekovi takođe mogu da ublaže tegobe.

Kućni lekovi za vratni artritis

Redovno vežbajte

Nedostatak redovnog vežbanja donosi brojne probleme. Vrat može postati ukočen tokom vremena i morate ga vežbati kako biste to sprečili. Radite one vežbe koje vam je preporučio fizijatar.

Topli i hladni oblozi

Drugi način na koji se bol može smanjiti su naizmenične tople i hladne obloge na zahvaćeno područje. Topli oblozi će poboljšati cirkulaciju krvi, dok će hladni smanjiti otok i upalu.

Za topli oblog umotajte termofor s toplom vodom u tanki peškir ili krpu. Držite ih u zahvaćenom području nekoliko sekundi i skinite ih. Za hladan oblog stavite nekoliko kockica leda u kesu ili peškir i stavite ih na zahvaćeno područje. Ponovite postupke naizmenično i osetićete razliku.

Gorka so

Pasta s gorkom soli takođe može olakšati simptome povezane sa cervikalnom spondilozom. Magnezijum u gorkoj soli može regulisati pH nivoe u telu i smanjiti upalu i bol u vratu i ramenima. Da biste ih napravili, dodajte malo vode u 2 kašike gorke soli i napravite gustu pastu. Nanesite je na zahvaćeno područje, držite oko pola sata i dobro isperite. Ponavljajte ovaj postupak svaki dan. Alternativno, možete dodati gorku so u topu kupku.

Đumbir

Đumbir je jedan od efikasnih kućnih lekova u lečenju vratnog artritisa. Đumbir poseduje antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upale u vratu i povećanju cirkulacije krvi.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće može da smiri bolove i upalu zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Možete piti razblaženo jabukovo sirće s vodom i s malo meda.

Susam

Susam sadrži razne jone i minerale kao što su bakar, cink, fosfor, magnezijum itd. Ulje semena susama pomaže u smanjenju bolova. Možete da ga blago umasitate na vrati, ali takođe i da ga koristite u jelima.

Kurkuma

Kurkuma poseduje antiinflamatorna svojstva koja smanjuju ptok. Kurkuma takođe poboljšava cirkulaciju krvi što dovodi do smanjenja ukočenosti mišića. Možete pomešati pola kašičice praha od kurkume s šoljom toplog mleka.

Beli luk

Beli luk poseduje antiinflamatorna i analgetska svojstva koja pomažu u smanjenju upale ili bolova u vratu. Jedite svakodnecno beli luk.

Obratite pažnju

Vodite računa o tome da pravilno i redovno vežbate. Nemojte koristiti gorku so u velikim količinama jer mogu izazvati alergijske reakcije na osetljivoj koži.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: GeorgeRudy / gettyimages.com