Nosite kapu po hladnom vremenu i sprečite prehladu

by | 19.11.2023
Nosite kapu po hladnom vremenu i sprečite prehladu

Postoji mnogo dobrih načina kojima možete da sprečite prehladu. Jedan od njih je da tokom zime ne izlazite napolje bez kape. 

Pad temperature uvek povećava rizik od sezonske infekcije. Prehlada, grip i groznica su neke uobičajene zdravstvene tegobe koje muče ljude u ovoj sezoni. Zato je preporučljivo da se dodatno brinete o sebi kako biste podigli imunitet i ostali u dobrom zdravlju.

Utoplite se i sprečite prehladu

Pravilna ishrana, vežbanje i višeslojno nošenje odeće su neki trikovi koji dobro funkcionišu u sezoni i pružaju zaštitu od virusa prehlade i gripa. Još jedna važna stvar je da pokrijete glavu. Naime, neće vam mnogo pomoći ako ste obukli toplu jaknu i čizme, dok vam je glava izložena hladnoći.

Ne izlazite bez kape jer postoje dobi razlozi za to

Bilo da odaberete otmenu kapu, šal ili kapuljaču, sve dok vam je glava pokrivena kada izlazite iz kuće, rizik da se razbolite je smanjen na skoro polovinu. Pokrivanje glave tokom zime čuva toplotu, čineći da se osećate toplije i prijatnije. Kada je vaše vlasište izloženo hladnom vremenu, gubite više toplote iz tela i imate veći rizik od prehlade i gripa. Održavanje vlasišta toplim je jednako važno kao i održavanje toplog tela.

Sačuvaćete zdravu kosu

Pokrivanje glave tokom zime takođe može pomoći da vaša kosa bude zdrava i da se ne kovrdža. Hladnoća i vetrovito vreme isušuju kosu, a to će naravno otežati i češljanje. Kosa se zapetljava, suva je i lomljiva. Takođe biće vam suva i koža glave, a to povećava rizik od nastanka peruti, ali i svraba. Nošenjem kape sačuvaćete vlagu u kosi i vlasištu, čineći ih zdravim.

​Sprečite prehladu tako što ćete ojačati imunitet

Zimi vam je slab imunitet i zarazne bolesti se lakše prenose u poređenju sa drugim godišnjim dobima. Dakle, neophodno je da vodite računa o sebi da biste ove sezone ostali zdravi i u formi. Evo još nekih stvari koje možete da uradite da biste smanjili rizik da se razbolite.

Jedite voće i povrće: Uključite voće i povrće u svoju ishranu jer vam mogu pomoći da ojačate imunitet.

Masaža: Masaža pre kupanja toplim uljem može pomoći u održavanju hidratacije kože i očuvanju toplote. Masaža susamovim uljem je najbolja u zimskom periodu.

Vežbanje: Vežbanje pomaže u jačanju metabolizma i održavanju zdravlja. Čak i 30 minuta umerenog vežbanja dnevno je dobro za zdravlje.

MarianVejcik / gettyimages.com