Prehlada: 5 načina da je sprečite

by | 15.10.2023
Prehlada: 5 načina da je sprečite

Prehlada dolazi s hladnijim vremenom. Donosi curenje iz nosa, glavobolju i bol u telu. Postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da je izbegnete

Postoji porast broja slučajeva prehlade, što nije iznenađujuće u ovo doba godine. Curenje iz nosa, kašalj, glavobolja, bol u telu i grlobolja mogu da učine prilično neprijatnim obavljanje svakodnevnih zadataka, a sve što želimo je da se sklupčamo u krevetu i pijuckamo topli napitak.

Prehlada: Preventivne mere

Iskreno, niko ne voli da bude bolestan i da ostane u krevetu po ceo dan. Zato je bolje zaustaviti prehladu pre nego što počne. Evo nekoliko saveta kako da je sprečite,  ostanete u formi i aktivni.

Prehlada: Redovno perite ruke

Pandemija je mnoge naučila važnu lekciju o pranju ruku pre jela ili dodirivanja lica kako bi se smanjio rizik od infekcije. Važno je da se i dalje zadrži ta praksa. Virusi koji izazivaju prehladu prenose se kašljanjem i kijanjem zaražene osobe, koji mogu da prežive na rukama i površinama 24 sata. Dakle, dobro operite ruke sapunom i vodom pre jela ili dodirivanja lica da se ne biste razboleli.

Ostanite hidrirani

Tokom hladnih dana smanjuje se i dnevni unos vode. Zbog hladnog vremena ne osećamo žeđ, pa ne pijemo mnogo vode. To je ono što morate da izbegavate ove sezone. Voda pomaže u izbacivanju toksina iz tela i sprečava vas da se razbolite. Ako želite da ostanete zdravi, pijte najmanje 2 litra vode dnevno. Savet je i da svaki dan jedete supu.

Izbalansirana ishrana

Jedite zdravu i izbalansiranu ishranu tokom sezone.  Obratite posebnu pažnju na nivoe cinka i vitamina D. Ove dve hranljive materije pomažu u jačanju imuniteta i smanjuju rizik od bolesti. Jedite više zeleno lisnato povrće, integralne žitarice, orašaste plodove i voće.

Ne lišavajte se sna

Dovoljno sna je neophodno za borbu protiv prehlade, kao i preventivu. Nesanica ili loš kvalitet sna otežavaju telu da se bori protiv virusa i infekcija. Kada kvalitetno spavamo noću, telo proizvodi i oslobađa citokine, vrste proteina koji ciljaju na infekciju i upalu. Dakle, pobrinite se da spavate 7 do 8 sati dnevno da bi vaš imuni sistem bio aktivan.

Vežbajte

Vežbanje nije samo neophodno za skidanje kilograma ili izgradnju mišića. Čak pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju prehlade. Studije sugerišu da vežbanje pomaže imunim ćelijama da brže putuju po telu jer se fizičkim kativnostima poboljšava cirkulaciju. Na ovaj način pomaže telu da se bolje bori protiv infekcije. Ostanite aktivni prateći redovnu rutinu vežbanja ili barem svakodnevno šetajte.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

PeopleImages / gettyimages.com