Domaći melem za bolne mišiće

by | 20.10.2023
Domaći melem za bolne mišiće

U slučaju gripa ili prehlade domaći melem može da ublaži bolove u grudima i leđima. Pravi se na jednostavan način.

Svako ko je imao jaču prehladu ili grip zna kako umeju da budu iscrpljujući bolovi u mišićima. Iako na tržištu postoji mnogo masti koji su namenjeni za ovu svhu, zašto ne biste izdvojili malo slobodnog vremena i napravili sopstveni preparat.

Domaći melem opušta bolove u mišićima

Zašto bi trebalo da napravite ovaj melem iako na tržištu ima mnogo preparata tog tipa? Najčešći sastojak mnogih melema protiv bolova je kamfor, karakterističan po svom osvežavajućem mirisu. Iako ulje kamfora donosi mnoge blagodeti, prevelika količina može biti problematična. Naravno, ovo ulje kao ni preparate ne bi trebalo nanostiti blizu očiju.

Pored kamfora, mentol je takođe još jedan dragocen sastojak melema. Snažan miris svakako može da pomogne da se otpuši nos. Ipak, u visokim dozama, neželjeni efekti mentola mogu uključivati pospanost i mučninu. Kod nekih ljudi može izazvati alergijske reakcije i simptome kao što su glavobolja, crvenilo ili kontaktni dermatitis. Pored toga neki sadrže dosta hemije koja neće prijati koži.
Zato je uvek bolje odabrati prirodnu opciju.

Kako se pravi domaći melem

Potrebno vam je samo pet jednostavnih sastojaka: maslinovo ulje, kokosovo ulje, rendani pčelinji vosak, esencijalno ulje kedrovine i esencijalno ulje eukaliptusa.

Esencijalna ulja pružaju umirujući osećaj dok njihova aroma olakšava disanje. Esencijalna ulja kedra i eukaliptusa donose mnoge benefite. Ulje kedra ima antispazmodičnu sposobnost i može pomoći u ublažavanju kašlja. Takođe sadrži veoma umirujući miris koji pomaže ljudima koji imaju sa problemima sa spavanjem.

Esencijalno ulje eukaliptusa deluje kao ekspektorans, pomaže u čišćenju tela od toksina, što ga čini odličnim za ublažavanje simptoma prehlade i gripa. Takođe se pokazalo korisnim kod sinusnih i respiratornih problema.

Sastojci:

  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • ½ šolje kokosovog ulja
  • ¼ šolje rendanog pčelinjeg voska
  • 20 kapi esancijalno ulja kedra
  • 20 kapi esnecijalno ulja eukaliptusa

Priprema: Sipajte maslinovo ulje, kokosovo ulje i vosak u vatrostalnu posudu. Sipaje vodu u lonac (oko 5 cm dubina vode), stavite u lonac vatrostalnu činiju sa sastojcima. Otopite ulja i vosak na laganoj vatri. Lagano mešajte kako bi se sastojci sjedinili, koristite drvenu kašiku.

Kada se sastojci istope, sklonite sa šporeta i ostaviteda se smlači i dodajte esencijalna ulja. Smešu sipajte u teglice i ostavite da se ohladi i stegne. Čuvajte melem na hladnom mestu i trebalo bi da ga potrošite u roku od šest meseci.

Utrljajte ovaj melem uveče pred spavanje na leđa i grudi u slučaju simptoma prehlade ili gripa.

Preventivne mere

Ovaj „uradi sam“ recept se ne preporučuje za bebe. I samo podsetnik da ulje eukaliptusa nije bezbedno za unutrašnju upotrebu i da ga treba koristiti samo za spoljnu upotrebu. Za decu, obavezno ograničite upotrebu na predelu grudi, a ne blizu lica.

Bol u grlu: Ukusne kuglice donose olakšanje

S847 / gettyimages.com