Bol u grlu: Ukusne kuglice donose olakšanje

by | 17.10.2023
Bol u grlu: Ukusne kuglice donose olakšanje

Počinje sezona prehlada, a jedan od glavnih siptoma je bol u grlu. Napravite ove ukusne kolačiće koji će ublažiti simptome.

Osim što su odlične kao lek protiv bolova u grlu, ovi ukusni kolačići takoše poboljšavaju varenje i naročito su blagotvorni u slučaju čira.

Bol u grlu: Lekoviti slatkiš

Ovi kolačići ne samo da su ukusni, nego su i izuzetno lekoviti i mogu da pomognu kod mnogih zdravstvenih tegoba.
Pre nego što počnemo sa receptom za ovaj prirodni lek, objasnićemo vam zašto su ove bilje  posebno dobre protiv bolova u grlu.

Kada je grlo bolno zbog uobičajenih simptoma prehlade ili gripa, obično je uplajeno, otečeno, javlja se grebuckanje i teženo gutanje. U sastav ovog recepta ulaze umirujuće i adstringentne biljke:

Latice ruže 

Rashladna i adstringentna, ruža ima antiinflamatorna svojstva i može ublažiti bol. Svi delovi ruže su adstringentni i mogu se koristiti na različite načine.

Listovi žalfije 

Žalfija ima antimikrobna svojstva i adstringentna je, što znači da može onemogućiti razvoj patogena, a pored toga tonizira tkiva. Njena umirujuća svojstva doprinose njegovoj dugoj istoriji upotrebe za razne upalne procese u ustima i grlu.

Beli slez 

Ovabiljka može ojačati imuni sistem, ublažiti suv kašalj, umiriti i obložiti bolno nadraženo grlo. Koren belog sleza je jedan od najboljih lekova protiv bolova u grlu.

Med 

Da li med pomaže kod blagih bolova u grlu? Da, med može biti odlično umirujuće za upalu grla, a takođe i antimikrobno dejstvo.

Recept: Kolačiči za bol u grlu

Pošto smo vam objasnili pojedinačna svojstva svake biljke, sada vam otrkivamo recept.

Sastojci:

  • 1 kašika latica ruže u prahu
  • 1/2 kašike listova žalfije u prahu
  • 2 kašike korena belog sleza u prahu
  • 1 1/2 kašike organskog meda
  • Prah cimeta i ruže po želji

 

Priprema: Zagrejte med na laganoj vatri, čisto da poprimi formu sirupa – ne sme da bude vruć. Polako sipajte u med jedan po jedan sastojak i mešajte. Krajnji rezultat bi trebalo da bude meka smesa od koja nije previše lepljiva.

Odvojte kašikom deo ove slatke smeše i među dlanovima obilkujte kuglice. Po želji ih pospite prahom cimeta ili ruže. Čuvajte ove kuglice u frižideru.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Shaiith / gettyimages.com