Ova tri sredstva protiv prehlade nalaze se u svakom frižideru

by | 31.01.2024
Ova tri sredstva protiv prehlade nalaze se u svakom frižideru

Tokom hladne sezone važno je svim silama ojačati imuni sistem. Još bolja varijanta je ako se to učini prirodnim putem. Saznajte koje namirnice pomažu u borbi protiv prehlade.

Tokom zime haraju razne virusne infekcije. Lekari savetuju da je najvažnija stvar ojačati imunitet. To se može učiniti adekvatnom ishranom, kao i zdravim navikama. Međutim, koliko god da vodite računa, desi se prehlada.

Prirodna sredstva protiv prehlade

Prema mišljenju lekara, neke namirnice mogu biti od pomoći ako vas zadesi prehlada. One su vrlo pristupačne i gotovo svaka kuća ih ima u frižideru. U nastavku teksta saznajte kako deluju.

Kajesnka paprika protiv prehlade

Kajenske papričice su odličan lek u prvim danima kada vas uhvati prehlada. Ona čisti sinuse i zapušen nos. Naime, ona razređuje sluz i otvara disajne puteve.

Ali, budite oprezni ako imate problema sa gastrointestinalnim traktom, jer kajenska paprika može izazvati pogoršanje gastritisa i peptičkih ulkusa.

Kajenska paprika, kao sredstvo protiv prehlade može da se priprema na sledeći način:

Pomešajte 1/4 kašičicu kajenske paprike, 1/4 kašičice mlevenog đumbira, 1 kašiku meda, 1 kašiku jabukovog sirćeta i 2 kašike vode, a zatim uzimajte smešu po kašičicu dnevno.

Med

Med se može koristiti kao sredstvo za prevenciju prehlade, kao i kao dodatni lek u lečenju. Inače, vredi zameniti šećer medom ako ne možete da živite bez zaslađivača. Med ima moćna antibakterijska i antimikrobna svojstva čine ga odličnim sredstvom za jačanje imuniteta.

Med je takođe dobra podrška u slučaju simptoma infekcija gornjih disajnih puteva. Osim toga, pruža široko dostupnu alternativu antibioticima.

Štaviše, pokazalo se da se specifična vrsta meda sa Novog Zelanda, manuka pomaže u borbi protiv stafilokoka i digestivnih bakterija odgovornih za peptičke čireve, H. pilori.

Đumbir

Koren đumbira se koristi u mnogim jelima, pa se stoga lako može naći u gotovo svakom frižideru. Takođe treba biti oprezan sa đumbirom ako imate hronične stomačne bolesti.

Lekari preporučuju konzumiranje najviše 3-4 g ekstrakta đumbira dnevno. Ako ste trudni, nemojte konzumirati više od 1 g ekstrakta đumbira dnevno. Đumbir se ne preporučuje deci mlađoj od 2 godine.

Kako biste bolje razumeli potrebnu količunu, ovo je ekvivalentno 1 g đumbira:

  • 1/2 kašičice đumbira u prahu.
  • 1 kašičica rendanog sirovog đumbira.

Svež đumbir sipajte u šolju vode, kada proključa smanjite temperaturu i ostavite da kuva na laganoj vatri još pet minuta. Procediti i piti.

yacobchuk / gettyimages.com