Neuralgija: Isprobajte prirodna rešenja

by | 24.11.2023
Neuralgija: Isprobajte prirodna rešenja

Neuralgija predstavlja jak bol u određeneom delu tela. Poslednjih godina se povećalo interesovanje za prirodno ublažavanje ovog bola nerava. 

Nervi šalju informacije iz mozga i kičmene moždine u druge delove  tela. Kada su na neki način oštećeni ili iritirani, to može izazvati bol u nerava ili neuralgiju. Može zahvatiti bilo koji deo tela, a bolovi mogu da se kreću od slabijih do veoma jakih. Oštećenje nerava može biti uzrokovano povredama, infekcijama, autoimunim bolestima i drugim stanjima.

Neuralgija: Život s bolom

Trenutni tretman za ovo stanje uključuje i lekove bez recepta i lekove koji se izdaju na recept, kao i lokalne tretmane. Najčešći lekovi za nervni bol koji se izdaju bez recepta uključuju nesteroidne antiinflamatorne lekove. Oni su efikasni, ali mogu izazvati neželjene efekte, uključujući čir na želucu.

Poslednjih godina se povećalo interesovanje za prirodno ublažavanje bolova u nervima. Mnogi ljudi traže prirodnije opcije koje nemaju neželjene efekte lekova protiv bolova koji se izdaju na recept. Ovaj članak će razmotriti najbolje načine za upravljanje nervnim bolom koristeći prirodne načine.

Neuralgija: Prirodni tretmani

Koren đumbira

Koren đumbira je poznat po svojim snažnim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Ova svojstva se prvenstveno pripisuju aktivnim jedinjenjima koja se nalaze u đumbiru, kao što su gingerol i šogaol. Hronična upala je često povezana sa nervnim bolom, zbog čega koren đumbira može ublažiti neuropatski bol.

Pregled objavljen u International Journal of Preventive Medicine sugeriše da đumbir ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju osećaja bola nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Uključivanjem korena đumbira u svoju ishranu ili čaj od svežeg korena mogu poboljšate zdravlje nerava.

Kapsaicin

Kapsaicin, aktivna komponenta ljute paprike, je prirodni lek za ublažavanje bolova. Pokazalo se da je kapsaicin efikasan protiv neuropatskog bola na tri načina: Aktivira receptor na nervnim ćelijama koji blokira prenos signala bola. Povećava proizvodnju prirodnih lekova protiv bolova (endorfina). Pomaže u smanjenju upale.
Kada osetite bol u nervima, možda ćete želeti da pokušate da utrljate kremu sa kapsaicinom na zahvaćeno područje što je pre moguće nakon što primetite simptome.

Vitamini, minerali i suplementi

Vitamini igraju važnu ulogu u regeneraciji nervnog sistema. Utvrđeno je da nekoliko vitamina i suplemenata pomažu u ublažavanju bolova u nervima, uključujući:

Vitamin B12: Nedostatak ovog vitamina može dovesti do periferne neuropatije. Takođe se može javiti slabost, trzanje, bol, utrnulost, peckanje, grčeve u mišićima i osećaj pečenja.
Vitamin B6: Igra ključnu ulogu u zdravlju nerava, metabolizmu i senzornoj percepciji. Nedostatak B6 je povezan sa perifernom neuropatijom.
Vitamini B-kompleksa: Igrajte esencijalno ulogu u zdravlju nerava, metabolizmu i čulnoj percepciji. Nedostaci B-kompleksa mogu uzrokovati pogoršanje periferne neuropatije.
Metilkobalamin (MeB12): Pomaže u regeneraciji oštećenih nerava i smanjenju upale.
Benfotiamin: Sintetička verzija vitamina B1 (tiamin) za koju se pokazalo da pomaže kod bolova u nervima.

Alfa lipoična kiselina (ALA): Antioksidans za koji se pokazalo da pomaže u smanjenju simptoma oštećenja nerava, uključujući bol, utrnulost i peckanje.
Gama-linolenna kiselina (GLA): Omega-6 masna kiselina za koju se pokazalo da pomaže kod bolova i upale nerava.
Acetil-L-karnitin (ALC): Jedinjenje za koje se pokazalo da pomaže u regeneraciji oštećenih nerava i smanjuje bol.

Magnezijum: Mineral koji igra ključnu ulogu u regulisanju neuropatskog bola. Pored toga, magnezijum takođe može da ublaži fibromialgiju, dismenoreju i glavobolju.
Cink: Mineral u izobilju u nervnom sistemu koji igra ulogu u percepciji bola i zdravlju nerava. Pokazalo se da ima zaštitni efekat protiv oštećenja nerava uzrokovanih dijabetesom.
Koenzim Q10: Antioksidant za koji se pokazalo da pomaže u smanjenju upale i bolova uzrokovanih oštećenjem nerava. Najefikasniji je protiv neuropatskog bola uzrokovanog dijabetesom.

Vitamin D: Pomaže u održavanju zdravlja kostiju i može igrati ulogu u zdravlju nerava sprečavajući degradaciju neurona. Nedostatak vitamina D je povezan sa perifernom neuropatijom i povećanim osećajem bola.
Inozitol: Jedinjenje za koje se pokazalo da pomaže kod dijabetičkih nervnih bolova. Smanjenje nivoa inozitola u nervnom tkivu je uvek povezano sa neuronskom disfunkcijom.

Imajte na umu da je važno da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata ili vitamina.

Preporuke za ishranu

Mediteranska ishrana, bogata celim voćem, tamnozelenim lisnatim povrćem, orašastim plodovima, mahunarkama i celim žitaricama, može obezbediti neophodne hranljive materije za dobro funkcionisanje imunološkog sistema.

fizkes / gettyimages.com